Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα στη σύγκρουση με το Ιράν, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος την απόφαση για στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης. Την ίδια ώρα, η ιρανική ηγεσία προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη ακόμη και για χερσαία εισβολή, την οποία χαρακτηρίζει «καταστροφική» για τους αντιπάλους της. Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται και χαιρετίζοντας τη συνεργασία Ουάσινγκτον – Καράκας.
Τραμπ: «Οι ηγέτες τους εξαφανίζονται γρήγορα»
Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον το πάνω χέρι στη στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν.
«Βρισκόμαστε σε θέση ισχύος και οι ηγέτες τους εξαφανίζονται γρήγορα. Όποιος φαίνεται να θέλει να αναλάβει την ηγεσία, καταλήγει νεκρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξιολογώντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Όπως είπε, όταν ρωτήθηκε να βαθμολογήσει την επιχείρηση με άριστα το δέκα, απάντησε ότι «η αξιολόγηση φτάνει περίπου στο 15».
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή του να δώσει εντολή για στρατιωτική δράση, επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη πλησίαζε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. «Όταν τρελοί έχουν πυρηνικά όπλα, συμβαίνουν άσχημα πράγματα», ανέφερε.
Σκληρή γραμμή από τον Λευκό Οίκο
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είχε υιοθετήσει εξίσου επιθετική ρητορική, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «αδίστακτο τρομοκρατικό καθεστώς» και διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της».
Οι δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της έντονης κλιμάκωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τη στρατιωτική πίεση στην περιοχή.
Τεχεράνη: Έτοιμοι ακόμη και για χερσαία εισβολή
Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι προετοιμασμένο για κάθε πιθανό σενάριο, ακόμη και για χερσαία στρατιωτική επέμβαση.
Σε συνέντευξή του στο NBC News, προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τους αντιπάλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για απόβαση. Τους περιμένουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και αυτό θα ήταν καταστροφή για εκείνους», δήλωσε.
Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούσαν πληροφορίες περί ενδεχόμενης αμερικανικής στήριξης σε κουρδικές πολιτοφυλακές, με στόχο την αποσταθεροποίηση ή ακόμη και την ανατροπή της ιρανικής ηγεσίας. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα σχετικά σενάρια.
Τραμπ: «Αρχίζει να ρέει το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται και ότι η συνεργασία με το Καράκας βρίσκεται σε θετική τροχιά.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, επαίνεσε την προσωρινή πρόεδρο της χώρας Ντέλσι Ροδρίγκες, υποστηρίζοντας ότι «κάνει σπουδαία δουλειά».
«Το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει και ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι πολύ όμορφο να βλέπεις», ανέφερε.
Η δήλωση ακολούθησε τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκαμ με τη Ντέλσι Ροδρίγκες στο Καράκας, σε μια ένδειξη επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.





