23 Ιαν 2026

Δείτε επίσης

Τριμερής Ρωσίας–Ουκρανίας–ΗΠΑ στα ΗΑΕ μετά τις επαφές Πούτιν–Γουίτκοφ

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Τη διεξαγωγή τριμερούς συνόδου αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα.

Η συνάντηση αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε από τη ρωσική πλευρά «ωφέλιμη από όλες τις απόψεις».

Η τριμερής ομάδα εργασίας και ο ρόλος του Αμπού Ντάμπι

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, συμφωνήθηκε η πρώτη συνάντηση τριμερούς ομάδας εργασίας με αντικείμενο ζητήματα ασφάλειας να πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι. Η επιλογή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογραμμίζει τον ρόλο τους ως ουδέτερου διαμεσολαβητή σε διεθνείς κρίσεις, αλλά και τη βούληση των εμπλεκομένων να αναζητήσουν ένα σχετικά «αποπολιτικοποιημένο» πεδίο διαπραγμάτευσης.

Η συνάντηση Πούτιν–Γουίτκοφ στη Μόσχα

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό απεσταλμένο διήρκεσε περισσότερες από τρεισήμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Μόσχα. Ο Στιβ Γουίτκοφ συνοδευόταν από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στοιχείο που προσδίδει πολιτικό βάρος στις συνομιλίες. Από ρωσικής πλευράς, εκτός του Γιούρι Ουσακόφ, παρών ήταν και ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, ένδειξη ότι τα οικονομικά και οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι και το χρονοδιάγραμμα

Την πραγματοποίηση της πρώτης τριμερούς συνάντησης επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας ότι θα λάβει χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο Ζελένσκι επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη συνάντηση «θετικό βήμα», χωρίς ωστόσο να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες.

Εγγυήσεις ασφαλείας και το ανοιχτό αγκάθι των εδαφών

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί έγγραφο που περιγράφει τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, σημειώνοντας όμως ότι τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. Πρόκειται για το πλέον δύσκολο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, καθώς αγγίζει τον πυρήνα των αντικρουόμενων θέσεων Μόσχας και Κιέβου. Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να προβούν σε συμβιβασμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις τριμερείς συναντήσεις θα τεθούν «όλες οι εκδοχές» στο τραπέζι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και σκεπτικισμός

Αν και τόσο το Κρεμλίνο όσο και το Κίεβο μιλούν για ένα χρήσιμο και θετικό πρώτο βήμα, η διεθνής κοινότητα παραμένει επιφυλακτική. Υποστηρικτές της διαδικασίας εκτιμούν ότι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε τριμερές σχήμα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, πιο σκεπτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι χωρίς σαφές πλαίσιο για τα εδαφικά και τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να περιοριστούν σε διαχείριση εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η τριμερής στο Αμπού Ντάμπι σηματοδοτεί μια νέα φάση διπλωματικών διεργασιών, με αβέβαιη κατάληξη αλλά σαφές πολιτικό βάρος, σε έναν πόλεμο που συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τις διεθνείς ισορροπίες.

Δείτε επίσης

Τριμερής Ρωσίας–Ουκρανίας–ΗΠΑ στα ΗΑΕ μετά τις επαφές Πούτιν–Γουίτκοφ | Anatropi News.gr