Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη (29/01) ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδέχθηκε προσωπικό του αίτημα να αναστείλει τις επιθέσεις κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων για μία εβδομάδα, επικαλούμενος τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το δριμύ ψύχος που πλήττει την περιοχή.
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και προστέθηκε σε ένα ήδη τεταμένο διπλωματικό και στρατιωτικό τοπίο, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τις επαφές για πολιτική διέξοδο.
«Του το ζήτησα προσωπικά και συμφώνησε»
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο είχε απτό αποτέλεσμα, παρά τις επιφυλάξεις που, όπως είπε, του εξέφρασαν συνεργάτες και σύμμαχοι. «Ζήτησα προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να μην επιτεθεί στο Κίεβο και σε διάφορες πόλεις για μία εβδομάδα, και αυτός συμφώνησε να το κάνει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλοί τον προειδοποιούσαν πως η προσπάθεια θα ήταν μάταιη. «Μην σπαταλάς την κλήση, δεν θα το πετύχεις, μου έλεγαν. Και το έκανε», σημείωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη στάση του Πούτιν ως «πολύ ωραία».
Η δήλωση αυτή, ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου για συγκεκριμένη παύση επιθέσεων, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν πρόκειται για άτυπη συμφωνία ή για μια περιορισμένη, τακτική κίνηση χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα.
Νέα ρωσικά πλήγματα με τουλάχιστον έξι νεκρούς
Την ίδια ώρα, η πραγματικότητα στο πεδίο των συγκρούσεων παραμένει αιματηρή. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από ρωσικά πλήγματα στη νότια και την κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στη νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βιλνιάνσκ, όταν πολυκατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες έπειτα από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram ο κυβερνήτης Ιβάν Φεντόροφ.
Παράλληλα, δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντίστοιχες επιθέσεις στη γειτονική περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στην πόλη Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά 105 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 84 αναχαιτίστηκαν.
Διπλωματικές διεργασίες ενόψει νέου γύρου συνομιλιών
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να συζητήσουν ένα σχέδιο που διαπραγματεύτηκε η Ουάσινγκτον, με στόχο τον τερματισμό τεσσάρων ετών πολεμικών συγκρούσεων. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την Κυριακή.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο διάλογος «συνεχίζεται», ωστόσο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται μια προσωρινή εκεχειρία, επιμένοντας σε μια μακροπρόθεσμη και συνολική διευθέτηση της κρίσης.
Επιφυλάξεις από Κίεβο και Ουάσινγκτον
Από την ουκρανική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις ΗΠΑ για τον επόμενο κύκλο τριμερών συνομιλιών, ο οποίος, όπως είπε, «προετοιμάζεται αυτή την περίοδο και θα διεξαχθεί σύντομα». Παρά τις δηλώσεις Τραμπ περί προσωρινής αναστολής επιθέσεων, στο Κίεβο επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς τα συνεχιζόμενα πλήγματα δείχνουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία παραμένει εύθραυστη και χωρίς σαφές πλαίσιο εφαρμογής.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λειτουργούν περισσότερο ως πολιτικό μήνυμα παρά ως εγγύηση αποκλιμάκωσης, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να παράγει νεκρούς, καταστροφές και βαθιά αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.






