Λίγες ημέρες πριν από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (29/8), συνολικά 209 πρώην πρέσβεις και ανώτερα στελέχη της Ένωσης απηύθυναν κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν την επιβολή άμεσων κυρώσεων κατά του Ισραήλ για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 110 ανώτερα στελέχη της ΕΕ (ανάμεσά τους 74 πρώην πρέσβεις και 30 πρώην Γενικοί Διευθυντές) καθώς και 99 πρέσβεις κρατών-μελών. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται πρωτοφανής, καθώς οι υπογράφοντες εισηγούνται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις.
«Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπιστικού δικαίου»
Στην επιστολή τους, οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποδίδουν στο Ισραήλ, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παράλληλα, τεκμηριώνουν την επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την απόφαση της IPC στις 22 Αυγούστου να κηρύξει λιμό σε τμήματα της Γάζας, γεγονός που επηρεάζει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη»
Η επιστολή εκφράζει την ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αδρανής απέναντι στην κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση. «Η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη και πρέπει να λάβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα τώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι, εάν αυτό δεν συμβεί, τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν να δράσουν μεμονωμένα ή σε ομάδες, μια λύση που θεωρούν κατώτερη σε σχέση με μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση.
Ζήτημα αξιοπιστίας της Ένωσης
Όπως τονίζουν, όλοι οι υπογράφοντες έχουν αφιερώσει δεκαετίες στην προάσπιση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι ενώθηκαν σε αυτή την κοινή έκκληση, όπως επισημαίνουν, αντικατοπτρίζει τη βαθιά συλλογική τους ανησυχία για την «αδράνεια της Ένωσης».
Καταλήγουν δε ότι η αδράνεια αυτή «αποδυναμώνει την παγκόσμια αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια τόσο των πολιτών της όσο και της διεθνούς κοινότητας».
Ολόκληρη η επιστολή:
Έκκληση για δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την άμεση εφαρμογή μέτρων κατά των παράνομων ενεργειών του Ισραήλ από 209 πρώην πρέσβεις και ανώτερα στελέχη της ΕΕ
Καθώς πλησιάζει η άτυπη συνάντηση Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2025 που θα γίνει την Παρασκευή 29 Αυγούστου, συνολικά 209 άτομα – 110 (74 πρώην πρέσβης και 30 Γενικοί Διευθυντές της ΕΕ και άλλα ανώτερα στελέχη καθώς και 99 πρέσβεις των κρατών μελών – σε μία πρωτοφανή πρωτοβουλία, έστειλαν σήμερα την συνημμένη ανοιχτή επιστολή στους Αρχηγούς Κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προτείνοντας μια σειρά άμεσων δράσεων για την καταπολέμηση των διαδεδομένων παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η επιστολή (επισυνάπτεται) τεκμηριώνει την ανησυχητική επιδείνωση της κατάστασης επί τόπου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία κορυφώθηκε με την IPC να κηρύσσει λιμό σε τμήματα της Γάζας στις 22 Αυγούστου, επηρεάζοντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Έχοντας επίγνωση της αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού στην Ευρώπη, οι υπογράφοντες είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη απέναντι σε αυτά τα ανησυχητικά γεγονότα και πρέπει να λάβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα τώρα, διαφορετικά τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν, μεμονωμένα ή σε ομάδες ομοϊδεατών χωρών, ένα αποτέλεσμα απαραίτητο αλλά υποδεέστερο σε σύγκριση με μια ενιαία προσέγγιση της ΕΕ.
Όλοι οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή έχουν αφιερώσει δεκαετίες της επαγγελματικής τους ζωής στην προάσπιση των αρχών και των αξιών της ΕΕ για το καλό των λαών της. Το γεγονός ότι έχουν ενωθεί τώρα για να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τη βαθιά συλλογική ανησυχία τους για την αδράνεια της Ένωσης. Αυτό αποδυναμώνει την παγκόσμια αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια των ίδιων των πολιτών της και στα μάτια του κόσμου. Εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να δράσουν τώρα, ακόμη και πριν από την ΕΕ στο σύνολο της. Έχουμε σκεφτεί προσεκτικά, με βάση τη συλλογική μας εμπειρία, τι είναι δυνατό να γίνει. Σας ζητούμε, λοιπόν, να μεταβιβάσετε αμέσως στην κυβέρνηση σας, στον αρχηγό της και στον υπουργό Εξωτερικών σας, το αίτημα μας για άμεση δράση.
Με εκτίμηση,
Ανδρούλλα Καμιναρά
πρώην πρέσβης ΕΕ
εκ μέρους των 109 πρώην πρέσβεων και ανώτερων υπαλλήλων της ΕΕ και 99 πρέσβεων των κρατών μελών, που είναι συνυπογράφοντες της συνημμένης ανοιχτής επιστολής και του συνημμένου συνόλου δράσεων