Μετά από δημοσκόπηση ανάμεσα στους ακόλουθούς του στο Χ, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Κόμματος της Αμερικής», προαναγγέλλοντας μετωπική σύγκρουση με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο φιλοδοξεί να ανατρέψει τις ισορροπίες στο Κογκρέσο και να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής εξουσίας.
Ένα νέο κόμμα «για την ελευθερία»
Το «America Party» γεννήθηκε το Σάββατο, μία ημέρα μετά την αμερικανική Ημέρα Ανεξαρτησίας και λίγες ώρες αφότου ο Μασκ ρώτησε δημόσια τους 1,25 εκατομμύρια followers του στο Χ (πρώην Twitter) αν επιθυμούν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Η απάντηση ήταν θετική σε ποσοστό 65% και ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα, δημιουργείται το Κόμμα της Αμερικής για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας».
Σε άλλη ανάρτησή του, ο Μασκ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «ζουν υπό ένα μονοκομματικό σύστημα και όχι σε δημοκρατία», ενώ κατήγγειλε σπατάλες και διαφθορά στην κρατική διαχείριση. Ανάρτησε μάλιστα εικόνα με ένα δίκρανο φίδι και τα λογότυπα των δύο κυρίαρχων κομμάτων, καλώντας σε «τέλος του Uniparty».
Στρατηγική για επιρροή στο Κογκρέσο
Ο Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX και πρώην επικεφαλής του υπουργείου «αποδοτικότητας» (Doge) στην κυβέρνηση Τραμπ, σχεδιάζει να στοχεύσει επιλεκτικά σε «2-3 έδρες στη Γερουσία και 8-10 στη Βουλή», ώστε να μετατρέψει το νέο κόμμα σε ρυθμιστικό παράγοντα στη νομοθετική διαδικασία, εκμεταλλευόμενος τις οριακές πλειοψηφίες.
Η ανακοίνωση του κόμματος έρχεται ως συνέχεια της σφοδρής σύγκρουσης με τον Ντόναλντ Τραμπ για το νομοσχέδιο δαπανών, το οποίο αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ είχε απειλήσει ότι, αν περάσει το νομοσχέδιο, θα ιδρύσει νέο κόμμα και θα στηρίξει αντιπάλους όσων βουλευτών το ψήφισαν. Τελικά, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε οριακά και υπεγράφη από τον Τραμπ.
Απειλές Τραμπ και ορατό ρήγμα στην Δεξιά
Η ίδρυση του «America Party» συνιστά κλιμάκωση της ρήξης ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν συμμαχήσει για τις εκλογές του 2024 – με τον Μασκ να δαπανά 277 εκατομμύρια δολάρια υπέρ του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η κόντρα μπορεί να έχει προσωπικό κόστος για τον Μασκ, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει με διακοπή κρατικών συμβολαίων και –συμβολικά ή όχι– ακόμη και με απέλαση: «Χωρίς τις επιδοτήσεις, ο Έλον θα έπρεπε να επιστρέψει στη Νότια Αφρική».
Μια πρόκληση στο σύστημα – αλλά χωρίς ακόμη δομή
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν το «America Party» θα προχωρήσει άμεσα σε εγγραφή στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, κάτι που απαιτείται μόνο όταν γίνουν σχετικές δαπάνες ή δωρεές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Μασκ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση απέναντι στο δικομματικό σύστημα και να εκφράσει ένα νέο πολιτικό ρεύμα – με πυλώνα τον ίδιο και τη δική του οπτική περί «ελευθερίας».
- «Όταν πεθάνουμε, θα μας θυμούνται γι’ αυτό το φιλί»
- Διπλή τσουχτερή απειλή: Μωβ και γαλάζιες μέδουσες «πολιορκούν» τις παραλίες
- Black Sabbath: Το Τελευταίο Χαίρε των θεμελιωτών του Metal στη γενέτειρά τους
- Οι ΗΠΑ σε τεντωμένο σχοινί: Το χρέος εκτοξεύεται, το δολάριο βουλιάζει και οι αγορές τρέμουν
- Η Ευρώπη «ψήνεται»: Καύσωνες-ρεκόρ, χιλιάδες θάνατοι και ένα μέλλον που καίει