Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν πρέπει να τηρεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ όσον αφορά το δικαίωμα των μεταναστών στη δέουσα διαδικασία, όπως ορίζεται από την Πέμπτη Τροπολογία.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ότι κάθε άτομο στις ΗΠΑ δικαιούται δίκαιη διαδικασία, απάντησε: «Δεν ξέρω. Δεν είμαι δικηγόρος».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η επίτευξη της προεκλογικής του υπόσχεσης για μαζικές απελάσεις, που περιλαμβάνει την «μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ, μπορεί να υπερισχύει της παροχής αυτής της διαδικασίας, καθώς θεωρεί ότι η τήρηση της θα καθυστερούσε σημαντικά την απέλαση χιλιάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων και κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει «λαμπρούς δικηγόρους» που θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο όμως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι μετανάστες δικαιούνται βασικά δικαιώματα δίκαιης διαδικασίας.
Η στάση αυτή του Τραμπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή, ελευθερία και περιουσία χωρίς νόμιμη διαδικασία, και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι αυτά τα δικαιώματα ισχύουν και για μη πολίτες. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία να στείλει «εγχώριους εγκληματίες» σε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, πρόταση που έχει δεχθεί ευρεία κριτική από νομικούς εμπειρογνώμονες.
Οι δηλώσεις του Τραμπ θέτουν ευθέως υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή του στην τήρηση του Συντάγματος όσον αφορά τα δικαιώματα των μεταναστών, εντείνοντας τη συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη νομική προστασία που πρέπει να παρέχεται στους μετανάστες στις ΗΠΑ.
- Λουκέτο στο γηροκομείο-κολαστήριο στην Κυψέλη
- Γερμανία: Ο Πιστόριους επιμένει για «το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι» και καλεί σε άμεση ενίσχυση της άμυνας
- Σοκ στην Ηλεία από δύο περιστατικά κακοποίησης ζώων: Γάτες βρέθηκαν με το κεφάλι σφηνωμένο σε πλαστικά μπουκάλια
- Επενδύσεις-μαμούθ και αναβάθμιση δεσμών Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ
- Η «Πτώση του Ίκαρου» που έγινε viral: Η εντυπωσιακή φωτογραφία αλεξιπτωτιστή μπροστά από τον Ήλιο