Σε εφαρμογή τίθεται η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, με στόχο τη διευκόλυνση χιλιάδων οφειλετών που επιδιώκουν να τακτοποιήσουν χρέη προηγούμενων ετών. Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης, ενώ η διαδικασία αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Νέα «ανάσα» ρευστότητας για τους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ
Η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ενεργοποιεί τη δυνατότητα αποπληρωμής ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο ρύθμισης για μη μισθωτούς και επαγγελματίες που έχουν συσσωρευμένα χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα.
Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής οφειλών και την ενίσχυση της εισπραξιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που αφορούν χρονικές περιόδους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες οφειλές δεν πρέπει να ήταν ήδη ρυθμισμένες κατά την 21η Απριλίου 2026, ούτε να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, προβλέπεται υποχρεωτικά ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή άμεση εξόφληση.
Αιτήσεις μόνο μέσω ΚΕΑΟ έως το τέλος του 2026
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2026.
Η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιακή, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση και την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, ενώ το σύστημα εμφανίζει αυτόματα τις διαθέσιμες επιλογές ρύθμισης για κάθε οφειλέτη.
Ελάχιστη δόση και όροι ένταξης
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ανεξαρτήτως του συνολικού ύψους της οφειλής.
Η ρύθμιση προβλέπει αυστηρούς όρους συνέπειας, καθώς η απώλεια της ρύθμισης μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά των συνολικών οφειλών και απώλεια των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής.
Ενημερωτικά μηνύματα για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Για τους οφειλέτες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης, το σύστημα του ΚΕΑΟ θα εμφανίζει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα κατά την επιλογή της ρύθμισης, το οποίο θα ενημερώνει για την ύπαρξη ενεργής ρύθμισης ή για το εμπόδιο ένταξης στο σχήμα των 72 δόσεων.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ως εργαλείο αποσυμπίεσης για χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και περιορισμένης ρευστότητας.





