Ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1930 από τον μεγάλο Τήνιο γλύπτη επιστρέφει στον τόπο όπου δημιουργήθηκε. Η ιστορία της μικρής Μαργαρίτας και το διήμερο εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού
Ένα έργο του Γιανούλη Χαλεπά επιστρέφει στην Τήνο, εκεί όπου δημιουργήθηκε πριν από 96 χρόνια.
Πρόκειται για τη «Μαργαρίτα», ένα πήλινο γλυπτό του 1930, το οποίο πέρασε από γενιά σε γενιά στην οικογένεια της εικονιζόμενης και πλέον βρίσκεται και πάλι στο νησί, μετά τη δωρεά των παιδιών της Μαργαρίτας Γκέκου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η ιστορία του έργου είναι ιδιαίτερη. Η Μαργαρίτα Γκέκου (1930-2024) ήταν κόρη της Ειρήνης, ανιψιάς του Χαλεπά, και εγγονή της εξαδέλφης του, Μαργαρώς Γαΐτη.
Το καλοκαίρι του 1930, ο Χαλεπάς βρισκόταν στο σπίτι της εξαδέλφης του στον Βεναρδάδο. Εκεί είδε την Ειρήνη να κρατά στην αγκαλιά της τη μικρή Μαργαρίτα και αποφάσισε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της.
Η οικογένεια της Μαργαρίτας έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1934, όμως το γλυπτό παρέμεινε στην οικογενειακή κατοικία στον Βεναρδάδο μέχρι το 1959. Εκείνη τη χρονιά, όταν η Μαργαρίτα επισκέφθηκε την Τήνο, το παρέλαβε από την αδελφή της μητέρας της, Πηνελόπη.
Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να επιστρέψει το έργο στο νησί. Την άνοιξη του 2026, τα παιδιά της Μαργαρίτας, Μαριέττα, Ιωάννης και Ρένα Γκέκου, αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Η παρουσίαση της «Μαργαρίτας» θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, θα παρουσιάσει την επιστημονική τεκμηρίωση της αυθεντικότητας του έργου.
Παράλληλα, ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς θα παρουσιάσει τη Β΄ εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου Ο Γιανούλης Χαλεπάς στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά.
Το διήμερο συνεχίζεται την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, με στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Χαλεπάς και σύγχρονη δημιουργία».
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο γλύπτης και συντηρητής γλυπτών Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο γλύπτης Οδυσσέας Τοσουνίδης και ο αρχιτέκτονας και γλύπτης Λεωνίδας Χαλεπάς, διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου. Τον συντονισμό θα έχει η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η σχέση του Χαλεπά με τη σύγχρονη δημιουργία, η τεχνική του, η σχέση του με το μάρμαρο, τον πηλό και το σχέδιο, αλλά και ο ρόλος της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος της Τήνου στο έργο του.
Η είσοδος στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η επιστροφή της «Μαργαρίτας» δίνει στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού την ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό ένα έργο που συνδέεται άμεσα με την προσωπική ιστορία του Χαλεπά και την οικογένειά του, αλλά και να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τη θέση του έργου του στη σύγχρονη ελληνική γλυπτική.






