Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών του Ιράν, με στόχο την άσκηση ασφυκτικής πίεσης στην Τεχεράνη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CBS News.
Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκονται εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ μία από τις προτάσεις που εξετάζονται αφορά ακόμη και την πρόκληση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος στην ιρανική πρωτεύουσα.
Σχέδια για πλήγματα πριν από το άνοιγμα των αγορών
Σύμφωνα με το CBS News, το οποίο επικαλέστηκε πηγές που δεν κατονομάστηκαν, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζητούν επιχειρήσεις κατά ενεργειακών στόχων στο Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η ολοκλήρωση των στρατιωτικών ενεργειών πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν πιθανές αναταράξεις στις τιμές της ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο στόχαστρο φέρεται να βρίσκονται εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή λειτουργία του Ιράν, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μία από τις επιλογές που εξετάζονται αφορά την πρόκληση διακοπών ηλεκτροδότησης στην Τεχεράνη, με στόχο να αυξηθεί η πίεση προς την ιρανική ηγεσία.
Ο Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη εντολή για αμερικανική επέμβαση
Παρά τις πληροφορίες για τα σχέδια αυτά, το CBS News μετέδωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη δώσει εντολή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε νέα επιχείρηση.
Το ενδεχόμενο άμεσης αμερικανικής εμπλοκής προκαλεί προβληματισμό ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ορισμένοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την επιλογή νέων στρατιωτικών χτυπημάτων, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Μια πιθανή επιχείρηση θα σηματοδοτούσε, σύμφωνα με το CBS, την επανέναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας τον Ιούλιο.
Νέες απειλές Τραμπ: «Θα τους χτυπήσουμε πολύ δυνατά»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ενίσχυσε τη ρητορική πίεση προς την Τεχεράνη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε «πολύ δυνατά» πλήγματα εναντίον του Ιράν.
«Θα τους χτυπήσουμε πολύ δυνατά και, κάποια στιγμή, θα πουν “δεν μπορούμε άλλο”», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτική πίεση αποτελεί μέσο για την επίτευξη συμφωνίας.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει νέα σειρά βομβαρδισμών με στόχο να εξαναγκάσει την Τεχεράνη σε υποχώρηση.
Η Wall Street Journal μιλά για σχέδιο εξαναγκασμού της Τεχεράνης
Παρόμοιες πληροφορίες μετέφερε και η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει μέσω νέων στρατιωτικών χτυπημάτων να αυξήσει την πίεση προς το Ιράν, ώστε η ιρανική κυβέρνηση να οδηγηθεί σε συμφωνία ή σε αλλαγή στάσης στις διαπραγματεύσεις.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την περιορισμένη πρόοδο στις διπλωματικές επαφές, παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που έχουν αναλάβει τρίτες χώρες.
Συνεχίζεται η διπλωματική προσπάθεια με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση
Το Πακιστάν, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, ωστόσο το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.
Η στρατιωτική ένταση αυξήθηκε περαιτέρω μετά τα πλήγματα που αποδόθηκαν σε ιρανικές δυνάμεις ή συμμάχους τους στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες επιχειρήσεις εναντίον στόχων στο Ιράν, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις και εναντίον αμερικανικών θέσεων στην περιοχή.
Η πιθανότητα χτυπημάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο την εσωτερική λειτουργία της χώρας, αλλά και τη διεθνή αγορά ενέργειας, σε μια περίοδο ήδη αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η ενέργεια στο επίκεντρο της σύγκρουσης
Η επιλογή ενεργειακών στόχων δεν θεωρείται τυχαία. Το Ιράν διαθέτει σημαντική θέση στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ενώ οι υποδομές πετρελαίου και ηλεκτρισμού αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας του.
Ένα χτύπημα σε διυλιστήρια ή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας, αυξάνοντας την κοινωνική και οικονομική πίεση προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης.
Παράλληλα, όμως, εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς το Ιράν διαθέτει δίκτυο συμμάχων και ένοπλων οργανώσεων στη Μέση Ανατολή, γεγονός που καθιστά κάθε νέα επίθεση πιθανό σημείο εκκίνησης μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης.






