Μια νέα αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας αναδεικνύεται ως η πιο προωθημένη πρωτοβουλία των τελευταίων μηνών, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να τη χαρακτηρίζει «σπουδαία συμφωνία» για το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχτηκε την «αρχική γραμμή απόσυρσης» των στρατιωτικών της δυνάμεων εντός της Γάζας, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σταδιακή αποκλιμάκωση.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, απάντησε θετικά σε ορισμένα από τα είκοσι σημεία της πρότασης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο τερματισμός των εχθροπραξιών, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους. Ο Τραμπ, εμφανώς αισιόδοξος, προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων ενδέχεται να διαρκέσουν «μερικές ημέρες», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά».
Η συμφωνία σε χάρτη – Η αρχική γραμμή αποχώρησης
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει με κίτρινο χρώμα τη «γραμμή απόσυρσης», σε απόσταση 1,5 έως 3,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Γάζας. «Όταν η Χαμάς επιβεβαιώσει ότι αποδέχεται αυτή τη γραμμή, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και θα ξεκινήσει η ανταλλαγή των ομήρων και των κρατουμένων», σημείωσε ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για την «επόμενη φάση» της αποχώρησης.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Χαμάς, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Το αιγυπτιακό δίκτυο Al-Qahera News, που συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών, μετέδωσε ότι οι αντιπροσωπείες είναι ήδη καθ’ οδόν προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Ο Νετανιάχου και η “τελική λύση” για τη Γάζα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ελπίζει να ανακοινώσει την απελευθέρωση των ομήρων «μέσα στις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ωστόσο πως «η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατικοποιηθεί, είτε με τον εύκολο είτε με τον δύσκολο τρόπο». Η στάση αυτή δείχνει πως, παρά την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης, η ισραηλινή πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε έναν στρατηγικό στόχο που υπερβαίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Από την πλευρά της, η Χαμάς κατήγγειλε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να «διαπράττει σφαγές» στη Γάζα, ύστερα από νέα πλήγματα τη νύχτα της Παρασκευής, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση για τερματισμό των επιθέσεων.
Η διπλωματική σκιά του Πούτιν και η επόμενη μέρα
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρότεινε στις ΗΠΑ να διατηρήσουν αμοιβαία τα όρια των πυρηνικών οπλοστασίων, όπως καθορίζονται στη συνθήκη New START του 2010. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόταση «καλή ιδέα», επιχειρώντας να συνδέσει τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή με ένα ευρύτερο πλαίσιο παγκόσμιας ασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Μάρτυρες στη Γάζα ανέφεραν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης κατέστρεψαν κατοικίες και υποδομές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ χιλιάδες εκτοπισμένοι περιμένουν απεγνωσμένα να δουν αν η αμερικανική πρωτοβουλία θα φέρει επιτέλους ειρήνη.
Μια εύθραυστη ελπίδα
Η “σπουδαία συμφωνία” του Τραμπ αποτελεί ίσως την πιο ουσιαστική απόπειρα εξόδου από το τέλμα του πολέμου. Ωστόσο, το αν θα οδηγήσει πράγματι σε κατάπαυση του πυρός ή θα μείνει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για ειρήνη στη Γάζα, θα εξαρτηθεί από το αν οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις δηλώσεις σε δεσμεύσεις και τους χάρτες σε πραγματικότητα.
- Σανοέ Τακάιτσι: Αυτή είναι η «Θάτσερ» της Ιαπωνίας
- Τραμπ: “Σπουδαία συμφωνία” για τη Γάζα – Μάχη με τον χρόνο για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων
- Νέα πολιτική κόντρα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – Βορίδη για την παραγραφή
- Μπίρα και συμπάθεια: Ο Αλέξης Τσίπρας με Έλληνες φοιτητές της Σορβόνης
- Αντίο στον Γιώργο Κασιμάτη, το Δάσκαλο του Συντάγματος