Περισσότεροι από 400 ακτιβιστές του διεθνούς στολίσκου Global Sumud Flotilla, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (02/10/2025) μετά από ρεσάλτο των ισραηλινών δυνάμεων σε 44 πλοία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 27 Έλληνες που επέβαιναν σε τέσσερα πλοία, μεταξύ των οποίων και η Ελληνίδα βουλευτής Πέτη Πέρκα, η οποία κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή που πολεμικά σκάφη του Ισραήλ πλησίαζαν τα πλοία.
Οι 27 Έλληνες κρατούνται σε φυλακές στο νότιο Ισραήλ, με τους 11 να έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα. Η διαδικασία ταυτοποίησης προχωρά, με τα στοιχεία των μισών ήδη γνωστά στις ισραηλινές αρχές.
Απεργία πείνας και συλλογική στάση
«Μετά την παράνομη κράτησή μας από τις ισραηλινές αρχές, ξεκινάμε απεργία πείνας. Η απόφαση αυτή δεν είναι προσωπική επιλογή, αλλά συλλογική στάση απέναντι στο έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και στη συνεχιζόμενη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής.
Στο μεταξύ, η Ελληνίδα πρέσβης στο Ισραήλ επισκέφθηκε την Παρασκευή (03/10/2025) την πόλη Ασντότ, όπου κρατούνται οι Έλληνες ακτιβιστές, σε μια προσπάθεια για άμεση επικοινωνία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Το ρεσάλτο και η αναχαίτιση των πλοίων
Η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη διακοπή επικοινωνίας με τα πλοία «Παύλος Φύσσας», «Βαγγέλης Πισσίας», «Αχέντ Ταμίνι» και τελικά την κατάληψη του «Οξυγόνο», μόλις 40 μίλια από τις ακτές της Γάζας. Πριν τη σύλληψη, το ισραηλινό ναυτικό είχε προειδοποιήσει τα πλοία ότι πλησιάζουν σε αποκλεισμένη ζώνη και ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας θα έπρεπε να γίνει μέσω των καθιερωμένων διαύλων.
Τα περισσότερα από τα 44 πλοία αναχαιτίστηκαν λίγα μίλια πριν από τη Γάζα, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Στόχος του Ισραήλ είναι η διοικητική απέλαση των ακτιβιστών μέσα στο Σαββατοκύριακο, με κάποιες δίκες να ολοκληρώνονται σε μία ημέρα μετά την ταυτοποίηση. Παράλληλα, αναχαιτίστηκε και το πλοίο «Marinette», το τελευταίο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.
Αντίδραση και ανησυχία στην Ελλάδα
Συγγενείς και φίλοι των απαχθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Πέμπτης, εκφράζοντας αγωνία για την ασφάλεια των δικών τους ανθρώπων. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πιέζει για την τήρηση των διεθνών κανόνων και την ασφαλή επιστροφή των κρατουμένων.
- Η νέα εποχή της μοναρχίας στο Λουξεμβούργο: Από τον Ερρίκο στον Γουλιέλμο
- Το shutdown ως «ευκαιρία»: Ο Τραμπ, ο Βοτ και η μάχη για τον έλεγχο της Ουάσιγκτον
- Αρχίζει η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού: Ποιους αφορά και πότε πρέπει να γίνει
- Βούλτεψη στην Κοβέσι: «Η Ρουμανία δεν κάνει τίποτα. Να πάει πρώτα στην πατρίδα της»
- Αντιπαράθεση Μπάρκα – Χρηστίδου με καταγγελίες για απειλές – “Αν ξαναγελάσεις την ώρα που μιλάω θα σου σπάσω τα μούτρα”