Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την τραγωδία της Marfin, που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνική μνήμη.
Στις 5 Μαΐου 2010, ημέρα γενικής απεργίας και μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα λιτότητας της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου, μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με εμπρηστικές βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου 23, στο κέντρο της Αθήνας.
Τρεις εργαζόμενοι, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών, έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), εγκλωβίστηκαν στον τρίτο όροφο και πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών καπνών και αερίων που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσω φωταγωγού και στέγης.
Η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη έως σήμερα, παρά τις εκτεταμένες έρευνες. Ωστόσο, η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας στον διευθύνοντα σύμβουλο και τον υπεύθυνο ασφαλείας της τράπεζας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με αναστολή. Το υποκατάστημα δεν είχε πιστοποιητικό πυρασφαλείας, δεν υπήρχε εκπαίδευση του προσωπικού σε έκτακτες ανάγκες και δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης παρά τους φόβους για επεισόδια.
Η τράπεζα επιβαρύνθηκε με αποζημιώσεις ύψους άνω του 1,8 εκατομμυρίου ευρώ προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους υπαλλήλους που εγκλωβίστηκαν. Το 2020 αποκαλύφθηκε τιμητική πλάκα στη μνήμη των θυμάτων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και άλλων πολιτικών, η οποία όμως υπέστη βανδαλισμούς τα επόμενα χρόνια.
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις μνήμες, η τραγωδία της Marfin παραμένει σύμβολο της βίας και της ατιμωρησίας, καθώς οι φυσικοί αυτουργοί δεν έχουν ταυτοποιηθεί ούτε συλληφθεί.
Χρονολόγιο της τραγωδίας της Marfin
- 5 Μαΐου 2010: Ημέρα γενικής απεργίας. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ομάδα κουκουλοφόρων επιτίθεται με μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου 23. Τρεις εργαζόμενοι πεθαίνουν από ασφυξία.
- Σεπτέμβριος 2010: Πόρισμα του υπουργείου Εργασίας καταγράφει σοβαρές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και εκπαίδευσης προσωπικού.
- 2013: Καταδίκες στελεχών της τράπεζας για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και παραλείψεις.
- 9 Μαΐου 2020: Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τα θύματα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων πολιτικών.
- Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2022: Η τιμητική πλάκα βανδαλίζεται επανειλημμένα.
- Δεκέμβριος 2023: Απόφαση του Αρείου Πάγου αναστέλλει προσωρινά αποζημιώσεις προς τα θύματα, παραπέμποντας την υπόθεση σε νέα εκδίκαση.
- Μάιος 2025: Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την τραγωδία, με τους δράστες να παραμένουν άγνωστοι και το θέμα να συνεχίζει να συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.
- Reacher: Η σειρά που δεν χαρίζει κάστανα – και γιατί ο Robert Patrick είναι το ultimate villain flex
- Παρέμβαση Anatropinews / Φτώχεια, oικονομική κρίση και έλλειψη ελπίδας: Οι βαθύτερες αιτίες της νεανικής εγκληματικότητας
- Τραμπ: Δασμοί 100% στις ξένες ταινίες – Αναταράξεις στο Χόλιγουντ και την παγκόσμια κινηματογραφική αγορά
- Εκλογή νέου Πάπα: Tο πιο απρόβλεπτο κονκλάβιο όλων των εποχών
- Μητσοτάκης: Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων: Ολιστική Προσέγγιση και Νέες Πρωτοβουλίες