08 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο

Τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στον Έβρο, καθώς μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος (UAV) παραβίασε το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, κινούμενο σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη και το αεροδρόμιο της πόλης.

Η Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε άμεσα, απογειώνοντας ζεύγος F-16 για την αναγνώριση και αναχαίτιση του τουρκικού αεροσκάφους.

Η πορεία του τουρκικού UAV

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιώντας κίνηση που το έφερε σε σχετικά μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και τα όρια της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου.

Η παρουσία του UAV στην περιοχή κινητοποίησε άμεσα την ελληνική πλευρά, καθώς η συγκεκριμένη ζώνη έχει ιδιαίτερη επιχειρησιακή σημασία λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου και της στρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης.

Η παραβίαση του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου καταγράφηκε από τα ελληνικά συστήματα επιτήρησης και ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία αντιμετώπισης.

Ζεύγος F-16 στον αέρα

Η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση. Ζεύγος ελληνικών F-16 απογειώθηκε προκειμένου να προσεγγίσει το τουρκικό UAV, να πραγματοποιήσει την αναγνώρισή του και να το αναχαιτίσει.

Η κινητοποίηση των ελληνικών μαχητικών εντάσσεται στη διαδικασία που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου. Η αποστολή των F-16 είχε ως στόχο την απομάκρυνση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από την περιοχή και την αποκατάσταση της ασφάλειας του εναέριου χώρου.

Το περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της εγγύτητας του UAV στην Αλεξανδρούπολη και στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, όπου η παρουσία μη επανδρωμένου αεροσκάφους μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες επιχειρησιακές και αεροπορικές απαιτήσεις.

Νέα εστία έντασης στην περιοχή

Η χρήση UAV αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό στοιχείο των τουρκικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Σε αντίθεση με τις παραβιάσεις από επανδρωμένα αεροσκάφη, τα μη επανδρωμένα μέσα μπορούν να πραγματοποιούν αποστολές επιτήρησης με διαφορετικά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο πλήρωμα.

Για την ελληνική πλευρά, η συστηματική παρακολούθηση τέτοιων κινήσεων και η άμεση αντίδραση αποτελούν βασικά στοιχεία της αεράμυνας και της επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου.

Το νέο περιστατικό έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη επεισόδιο στις ελληνοτουρκικές αεροπορικές εντάσεις, αυτή τη φορά σε μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Δείτε επίσης