08 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς Βίλια και Μέγαρα – Μάχη στο όρος Πατέρας

Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς Βίλια και Μέγαρα – Μάχη στο όρος Πατέρας

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μία από τις δυσκολότερες μάχες του φετινού καλοκαιριού, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Καλάμι και τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας εξακολουθεί να κατακαίει τεράστιες εκτάσεις παρθένου πευκοδάσους και να απειλεί τη Δυτική Αττική. Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πλέον λίγα χιλιόμετρα από τα Μέγαρα, ενώ οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν να αποτρέψουν την εξάπλωσή του προς τα Βίλια, τη Μάνδρα και τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής.

Το μέτωπο κινείται προς τη Δυτική Αττική

Η πυρκαγιά συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ένα εξαιρετικά δύσβατο ανάγλυφο, με επίκεντρο το όρος Πατέρας, όπου οι φλόγες ύψους έως και 20 μέτρων κατέκαψαν μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρες πλαγιές καλυμμένες από ώριμο πευκοδάσος.

Το βασικό μέτωπο κινείται από την περιοχή Κρύο Πηγάδι προς τον Άγιο Νεκτάριο, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία των επιχειρησιακών επιτελείων είναι να μην περάσει τη χαράδρα και αποκτήσει νέα δυναμική προς τα Βίλια και τα Μέγαρα.

Το επιχειρησιακό βάρος έχει μεταφερθεί στο τρίγωνο Ψάθα – Βένιζα – Άγιος Νεκτάριος – Αγία Παρασκευή, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Καταστράφηκαν σπίτια και μεγάλες δασικές εκτάσεις

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, δύο ακόμη κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες στο όρος Πατέρας, ενώ συνεχίζεται η καταστροφή παρθένου πευκοδάσους, ελαιώνων και καλλιεργειών δεκαετιών.

Στην Ψάθα, μέχρι στιγμής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στον οικισμό, ωστόσο οι συνεχείς αναζωπυρώσεις διατηρούν σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές.

Παράλληλα, η Μονή Παναχράντου εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ επτά συνολικά περιοχές έχουν ήδη εκκενωθεί με τη βοήθεια του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Στη μάχη αεροπλάνα, ελικόπτερα και βαρέα μηχανήματα

Η σχετική εξασθένηση των ανέμων μετά το μεσημέρι επέτρεψε την ενίσχυση των εναέριων επιχειρήσεων.

Στην περιοχή επιχειρούν συνδυαστικά οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη και περίπου είκοσι ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού στις πλέον κρίσιμες εστίες.

Ωστόσο, οι ισχυρές ριπές ανέμου εξακολουθούν να δυσκολεύουν το έργο των πληρωμάτων, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να πραγματοποιούν τις ρίψεις από μεγαλύτερο ύψος, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα έργου του Στρατού, της Περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, καθώς η μορφολογία του εδάφους καθιστά αδύνατη την πρόσβαση πολλών επίγειων δυνάμεων.

Αγωνία για Βένιζα, Βίλια και Μέγαρα

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Βένιζα, όπου οι συνεχείς αναζωπυρώσεις υποχρέωσαν την Πολιτική Προστασία να αποστείλει διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112.

Οι κάτοικοι των περιοχών Κανδήλι, Αγία Σκέπη, Τούτουλη, Νέα Δάφνη, Πεύκη και Άγιος Σαράντης κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τα Μέγαρα, ενώ ειδοποίηση εστάλη και για τη βιομηχανική περιοχή της πόλης.

Κατά μήκος της οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δημιουργώντας γραμμές άμυνας προκειμένου να αποτραπεί η διέλευση της φωτιάς προς τη Μάνδρα και τον αστικό ιστό της Δυτικής Αττικής.

Ο Κιθαιρώνας στο επίκεντρο της ανησυχίας

Ιδιαίτερη αγωνία προκαλεί και η πιθανότητα η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον Κιθαιρώνα, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ελατοδάση της Αττικής.

Η απώλεια του συγκεκριμένου οικοσυστήματος θα αποτελούσε βαρύ οικολογικό πλήγμα, την ώρα που ήδη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ελαιώνες και γεωργικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί.

Οι άνεμοι συνεχίζουν να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι παραμένουν ισχυροί, με μέσες εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και ριπές που φθάνουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Η εξασθένησή τους από το απόγευμα προσφέρει μια περιορισμένη ανάσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας προβλέπεται νέα ενίσχυση των ανέμων, γεγονός που διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένη επιφυλακή

Η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εκτροπές κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι επαρχιακές οδοί Μεγάρων – Αλεποχωρίου, Οινόης – Πόρτο Γερμενού και Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων και να προστατευθούν οι πολίτες.

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, καθώς η εξέλιξη της πυρκαγιάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ένταση των ανέμων κατά τις επόμενες ώρες.

Δείτε επίσης