Η χώρα εισέρχεται σε μία από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και η πολύ χαμηλή υγρασία δημιουργούν συνθήκες ακραίου κινδύνου για την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Η Πολιτική Προστασία θέτει σε πλήρη κινητοποίηση τον κρατικό μηχανισμό, ενώ για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση ενεργοποιείται καθεστώς «Red Code» σε κρίσιμες περιοχές της χώρας.
Red Code σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία
Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων λόγω των εξαιρετικά δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 προβλέπεται κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 5) για:
- την Περιφέρεια Αττικής,
- τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Φθιώτιδας,
- τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Κορινθίας.
Παράλληλα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία 4) προβλέπεται σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας και στη Ρόδο.
Υποχρεωτική παύση υπαίθριων εργασιών
Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε ισχύ υποχρεωτική παύση υπαίθριων εργασιών στις περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι ακραίος, προκειμένου να περιοριστεί κάθε πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς από ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η σύσταση αφορά τόσο εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες όσο και κάθε άλλη δραστηριότητα που αυξάνει τον κίνδυνο ανάφλεξης μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
«Οι συνθήκες θυμίζουν το Μάτι»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς απηύθυνε ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να προκαλέσει φωτιά, τονίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Όπως επισήμανε, οι ισχυροί δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι θα λειτουργήσουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές, δημιουργώντας συνθήκες που προσομοιάζουν με εκείνες της τραγωδίας στο Μάτι, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς στα πρώτα λεπτά εκδήλωσής της.
Σε πλήρη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός
Ολόκληρος ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Σε γενική επιφυλακή τίθεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ αυξημένη παρουσία θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, οι Δασικές Υπηρεσίες, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, καθώς και οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα αναπτύσσονται ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων, κινητά κέντρα drones, ομάδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πραγματοποιούνται συνεχείς εναέριες επιτηρήσεις, ενώ αυξάνονται οι περιπολίες για την πρόληψη εμπρησμών.
Αυστηρές απαγορεύσεις για τους πολίτες
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως:
- καύση ξερών χόρτων και υπολειμμάτων,
- χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες,
- υπαίθριες ψησταριές,
- κάπνισμα μελισσών,
- ρίψη αναμμένων τσιγάρων,
- οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη.
Παράλληλα, συνεχίζεται η απαγόρευση καύσης αγρών, ενώ θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιορισμών κυκλοφορίας σε δασικές και ευπαθείς περιοχές.
Έκκληση για άμεση αναγγελία κάθε εστίας φωτιάς
Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199, εφόσον αντιληφθούν καπνό ή πυρκαγιά.
Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τους ανέμους να ενισχύονται, η Τετάρτη θεωρείται από τις δυσκολότερες ημέρες του φετινού καλοκαιριού για την αντιπυρική προστασία, με τις αρχές να απευθύνουν έκκληση για απόλυτη τήρηση των οδηγιών και μέγιστη προσοχή από όλους τους πολίτες.






