23 Μάι 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Καραμανλής για Κίνα: Η Ελλάδα «πρωτοπόρος» στη στρατηγική σύμπραξη με το Πεκίνο

Καραμανλής για Κίνα: Η Ελλάδα «πρωτοπόρος» στη στρατηγική σύμπραξη με το Πεκίνο

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπερασπίστηκε τη στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας–Κίνας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζοντας τη χώρα ως «πρωτοπόρο» στη σύσφιγξη των σχέσεων Ευρώπης και Πεκίνου και συνδέοντας τις τότε επιλογές με τη σημερινή γεωοικονομική θέση της Αθήνας.

Μιλώντας σε δείπνο της ΣΕΚΕ και φορέων της Ξάνθης προς τιμήν του Κινέζου πρέσβη Fang Qiu, ο Καραμανλής επανέφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική λογική που οδήγησε στη συμφωνία για τον Πειραιά, αλλά και τη συνολικότερη οικονομική διπλωματία της περιόδου 2004–2009, με αιχμή τη ναυτιλία, το εμπόριο και τον τουρισμό.


Η στρατηγική στροφή των αρχών του 2000

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε την περίοδο εκείνη ως σημείο εκκίνησης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε «κόμβο ανάπτυξης και συνεργασίας» ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.

Υποστήριξε ότι η Αθήνα εντόπισε εγκαίρως τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας και τη ζήτηση για μια ευρωπαϊκή πύλη εισόδου, ενώ τόνισε πως η επιλογή της οικονομικής διπλωματίας βασίστηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν η ναυτιλία, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και η προοπτική του τουρισμού από την κινεζική αγορά, που τότε βρισκόταν σε φάση ταχείας επέκτασης.


Ο Πειραιάς και η συμφωνία με την COSCO

Κεντρικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε η συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά και η είσοδος της COSCO στην ελληνική λιμενική αγορά.

Ο Καραμανλής χαρακτήρισε την επένδυση κομβική για τη διαμόρφωση της ελληνοκινεζικής σχέσης, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη του Πειραιά έθεσε τις βάσεις για τη μετέπειτα διεθνοποίησή του και την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα κινήθηκε εγκαίρως σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, δεν υπήρχε αντίστοιχο διεθνές ενδιαφέρον για το λιμάνι, ενώ σήμερα ο Πειραιάς καταγράφεται μεταξύ των μεγαλύτερων λιμανιών της Ευρώπης και της Μεσογείου.


Ναυτιλία, εμπόριο και ελληνική οικονομική διπλωματία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ναυτιλία ως βασικό πεδίο σύγκλισης των δύο χωρών, αλλά και στη δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας στη μεταφορά κινεζικών προϊόντων.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέδειξε τη συνεργασία ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων με κινεζικά ναυπηγεία, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων κατασκευάστηκαν στην Κίνα την τελευταία εικοσαετία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η στρατηγική εκείνης της περιόδου έδωσε ώθηση στο εμπόριο και στις επενδύσεις, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο οικονομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.


Πολυπολικό σύστημα και γεωπολιτικές ισορροπίες

Ο Καραμανλής τοποθέτησε τη σχέση Ελλάδας–Κίνας στο σημερινό πλαίσιο ενός «πολυπολικού και ασταθούς κόσμου», όπου, όπως σημείωσε, η ανάγκη για σταθεροποιητικούς παράγοντες γίνεται εντονότερη.

Αναφέρθηκε στον ρόλο της Κίνας ως δύναμης που μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά στο διεθνές σύστημα, ενώ σημείωσε ότι Αθήνα και Πεκίνο διατηρούν κοινές θέσεις σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και η αρχή της «μίας Κίνας».


Θράκη: οικονομία, συνύπαρξη και νέες προοπτικές

Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής του, ο πρώην πρωθυπουργός εστίασε στη Θράκη και ειδικά στην Ξάνθη, την οποία χαρακτήρισε περιοχή με ισχυρό αναπτυξιακό και γεωοικονομικό ενδιαφέρον.

Αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών, παρουσιάζοντας την περιοχή ως παράδειγμα κοινωνικής ισορροπίας και συνεργασίας.

Παράλληλα, περιέγραψε τη Θράκη ως παραγωγικό κόμβο με βάση τον πρωτογενή τομέα, την καλλιέργεια καπνού και τη μεταποίηση, επισημαίνοντας τις δυνατότητες εξωστρέφειας προς την κινεζική αγορά.


ΣΕΚΕ και αγροτοδιατροφική συνεργασία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ΣΕΚΕ, την οποία ο Καραμανλής παρουσίασε ως κεντρικό πυλώνα της αγροτοδιατροφικής δραστηριότητας της περιοχής.

Η εταιρεία, όπως σημείωσε, έχει αναπτύξει διεθνές δίκτυο συνεργασιών και δραστηριότητα σε προϊόντα πέραν του καπνού, όπως μέλι, ελαιόλαδο και χυμούς, με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας με την Κίνα στον τομέα των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και της τυποποίησης.


Μήνυμα για νέα φάση ελληνοκινεζικών σχέσεων

Κλείνοντας, ο Καραμανλής έκανε λόγο για ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων σχέσεων σε μια νέα φάση συνεργασίας, με έμφαση στην οικονομία, τον τουρισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

Εξέφρασε την προσδοκία η επίσκεψη του Κινέζου πρέσβη να λειτουργήσει ως αφετηρία για διεύρυνση των διμερών επαφών, σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακός κόμβος.

Δείτε επίσης