Καιρός Πρωτομαγιά 2026: Απότομη ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία φέρνει κρύο, θυελλώδεις ανέμους και βροχές
Η ανοιξιάτικη ανάπαυλα των τελευταίων ημερών ολοκληρώνεται απότομα, καθώς ένα ισχυρό κύμα ψυχρών αερίων μαζών από τη Ρωσία αλλάζει δραστικά το σκηνικό του καιρού στη χώρα, μετατρέποντας την Πρωτομαγιά σε ένα ασυνήθιστα χειμωνιάτικο τριήμερο. Η θερμοκρασία καταγράφει εντυπωσιακή πτώση έως και 10 βαθμούς Κελσίου, οι άνεμοι ενισχύονται σε επίπεδα θυέλλης και οι βροχές επηρεάζουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, ενώ στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας αναμένονται ακόμη και χιονοπτώσεις.
Η Πέμπτη σηματοδοτεί την αρχή της αλλαγής
Το σημερινό σκηνικό ξεκίνησε με ηλιοφάνεια, όμως από το μεσημέρι η αστάθεια επεκτείνεται σταδιακά από τη βόρεια Ελλάδα. Θράκη και Μακεδονία βρίσκονται πρώτες στο πεδίο των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων, με τα φαινόμενα να εξαπλώνονται έως το βράδυ προς το Βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Κεντρική Στερεά.
Στην Αττική, η θερμοκρασία προλαβαίνει να αγγίξει τους 25 βαθμούς πριν οι νεφώσεις αυξηθούν αισθητά τη νύχτα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η μεταβολή θα είναι πιο έντονη, με βροχές, ενισχυμένους βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Πρωτομαγιά με κρύο, θυελλώδεις βοριάδες και ανατροπή σχεδίων
Η Παρασκευή φέρνει την πλήρη επικράτηση της ψυχρής εισβολής. Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία περιορίζεται στους 14 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη μόλις στους 12, τιμές που παραπέμπουν περισσότερο σε χειμερινό παρά σε ανοιξιάτικο καιρό.
Στα βόρεια και ανατολικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 16 βαθμών, ενώ μόνο η Κρήτη και η Ρόδος θα διατηρήσουν πιο ήπιες συνθήκες, με 21 έως 24 βαθμούς.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 7 με 8 μποφόρ, προκαλώντας σοβαρές δυσκολίες στις θαλάσσιες μετακινήσεις αλλά και στην υπαίθρια εορταστική δραστηριότητα της ημέρας.
Σαββατοκύριακο με επιμονή του ψύχους και χιόνια στα ορεινά
Το Σάββατο, το ψυχρό μέτωπο επεκτείνεται νοτιότερα, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ την Κυριακή το κρύο επιμένει κυρίως στο Αιγαίο.
Το πιο ασυνήθιστο στοιχείο αφορά τα κεντρικά και βόρεια ορεινά, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις και παγετός, με θερμοκρασίες που θα βρίσκονται έως και 5 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα της εποχής.
Περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω ανέμων
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε:
Αττική και Βοιωτία
Εύβοια
Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο
Θράκη
Κρήτη
Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο
Οι ισχυρές ριπές αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα, ιδιαίτερα σε υπαίθριες δραστηριότητες και μετακινήσεις.
Ένα ασυνήθιστο ξεκίνημα Μαΐου
Η φετινή Πρωτομαγιά φέρνει ένα σπάνιο για την εποχή μετεωρολογικό σκηνικό, με απότομη εναλλαγή από τις υψηλές θερμοκρασίες σε ψύχος, καταιγίδες και χιόνια. Για όσους σχεδίαζαν εξορμήσεις, παραλίες ή ανοιξιάτικες αποδράσεις, ο καιρός επιβάλλει αναθεώρηση, υπενθυμίζοντας ότι η άνοιξη στην Ελλάδα μπορεί ακόμη να κρύβει χειμωνιάτικες εκπλήξεις.






