Διήμερο έντονων φαινομένων σε όλη τη χώρα
Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για την επέλαση του καιρικού συστήματος ERMINIO, το οποίο κινείται από τη δυτική Μεσόγειο προς τη χώρα. Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν την Ελλάδα την Τετάρτη 1η Απριλίου και την Πέμπτη 2 Απριλίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Παράλληλα, την Τετάρτη στην ανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί και νοτιοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 έως 9 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα οι ριπές ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ, δημιουργώντας συνθήκες κακοκαιρίας και στη θάλασσα.
Στο επίκεντρο η Αττική: Έως 90 mm βροχής και υψηλή ραγδαιότητα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα προγνωστικά στοιχεία για την Αττική, όπου τα συνολικά ύψη βροχής εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 30 έως και 90 χιλιοστά. Το μεγαλύτερο μέρος του υετού αναμένεται από τις μεσημεριανές ώρες έως το βράδυ της Τετάρτης, με έμφαση στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νομού.
Ο κρίσιμος παράγοντας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά κυρίως η ένταση της βροχόπτωσης. Σε περίπτωση που μεγάλος όγκος νερού εκδηλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ρυθμούς που μπορεί να φτάσουν τα 20 έως 40 χιλιοστά ανά ώρα ή και περισσότερο τοπικά, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα εκδήλωσης αστικών πλημμυρών, υπερχειλίσεων μικρών ρεμάτων και προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.
Σε ένα ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον όπως η Αττική, τέτοιου τύπου επεισόδια μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμη και όταν το συνολικό ύψος βροχής δεν θεωρείται ακραίο.
Πού θα χτυπήσει την Τετάρτη: Κόκκινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις
Την Τετάρτη, το σύστημα ERMINIO δημιουργεί επιφανειακό χαμηλό στη Λιβύη, το οποίο κινείται γρήγορα προς τα βόρεια-βορειοανατολικά, επηρεάζοντας διαδοχικά πολλές περιοχές της χώρας.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου από τις πρώτες πρωινές ώρες, με πορτοκαλί προειδοποίηση, ενώ στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά τη νύχτα, με κόκκινη προειδοποίηση.
Στην Αττική, η επιδείνωση αναμένεται από το μεσημέρι έως το βράδυ, επίσης υπό καθεστώς κόκκινης προειδοποίησης. Στις Κυκλάδες, κυρίως στα βόρεια, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα, τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το απόγευμα έως τη νύχτα, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
Ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με κόκκινη προειδοποίηση.
Η εικόνα της Πέμπτης: Επιμονή των φαινομένων και μετατόπιση
Την Πέμπτη, η κακοκαιρία μετατοπίζεται και επιμένει κυρίως στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες έως αργά τη νύχτα, με κόκκινη προειδοποίηση.
Στην ανατολική Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας, καθώς και των Σποράδων, τα φαινόμενα θα είναι έντονα έως το μεσημέρι, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική και οι Σέρρες, η επιδείνωση θα διαρκέσει έως το απόγευμα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα, όπου από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, με κόκκινη προειδοποίηση.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα ενταθούν από το απόγευμα, ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες τις πρώτες ώρες της ημέρας και εκ νέου από το απόγευμα, με διαδοχικές φάσεις έντασης.
Χιονοπτώσεις και επιδείνωση σε ορεινές περιοχές
Παράλληλα με τις βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται την Τετάρτη στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις συνθήκες, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών.
Η εξέλιξη της κακοκαιρίας ERMINIO θέτει σε επιφυλακή τις αρχές, καθώς η ένταση και η διάρκεια των φαινομένων συνθέτουν ένα σκηνικό αυξημένου κινδύνου για πλημμυρικά επεισόδια και προβλήματα στις μετακινήσεις.






