24 Μάι 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Κακοκαιρία Deborah: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία Deborah: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η απότομη μεταβολή του καιρού επαναφέρει χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό Deborah κινείται από την Αδριατική προς τη χώρα, φέρνοντας μαζί του έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Η αλλαγή αναμένεται να εκδηλωθεί από το βράδυ της Πέμπτης και να επηρεάσει σταδιακά σχεδόν το σύνολο της επικράτειας μέσα στο επόμενο διήμερο.

Από την ηλιοφάνεια στην αστάθεια

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δίνουν τη θέση τους σε ένα πιο ασταθές σκηνικό. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργος Τσατραφύλλιας, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν ανατολικά, συνοδευόμενα από καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ενισχυμένους νοτιοδυτικούς ανέμους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά έως και τα 7 μποφόρ, εντείνοντας την αίσθηση της κακοκαιρίας.

Οι τρεις ζώνες έντονων φαινομένων

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας διαμορφώνει τρεις διακριτές ζώνες όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα:

  • Δυτική Ελλάδα: Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
  • Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο: Από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής.
  • Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα: Από το Σάββατο έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένονται ηπιότερα, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ιδιαίτερη ένταση.

Προειδοποιήσεις για την Αθήνα

Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνει ότι το σύστημα Deborah απαιτεί προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας και στην Αθήνα.

Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ύψος βροχής ενδέχεται να φτάσει τα 10 έως 14 mm σε διάστημα έξι ωρών, αν και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει χαμηλότερο, μεταξύ 2 και 6 mm. Η ένταση των φαινομένων στην πρωτεύουσα εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το τριήμερο

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει γενικευμένες βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, ενώ από το βράδυ αναμένεται σταδιακή βελτίωση στις περισσότερες περιοχές.

Το Σάββατο, η αστάθεια θα επιμείνει κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Την Κυριακή, τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά, με τον καιρό να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Νέα επιδείνωση στις αρχές Απριλίου

Τα προγνωστικά μοντέλα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, ισχυρότερη επιδείνωση του καιρού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τετάρτη 1 και η Πέμπτη 2 Απριλίου ενδέχεται να συνοδευτούν από πιο έντονα φαινόμενα και αυξημένα ύψη βροχής, επαναφέροντας ένα πιο έντονο χειμωνιάτικο σκηνικό.

Η κακοκαιρία Deborah αποτελεί, έτσι, την αρχή μιας πιο ασταθούς περιόδου, με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας να διαμορφώνουν το σκηνικό των επόμενων ημερών.

Δείτε επίσης