Έτοιμη να βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό της σκάφος Piri Reis εμφανίζεται η Άγκυρα, με σχετική Navtex που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Σμύρνης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 4 έως τις 14 Οκτωβρίου σε περιοχή δυτικά της Χίου και της Μυτιλήνης.
Στενή παρακολούθηση από την Αθήνα
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία του τουρκικού σκάφους και να παραμείνει σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει ελληνική αντι-Navtex, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενη περίπτωση, όταν η Αθήνα είχε απαντήσει άμεσα υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική ανακοίνωση στερείται ισχύος καθώς αφορούσε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας. Τότε, το Piri Reis τελικά δεν βγήκε για έρευνες.
Η συγκυρία με την άσκηση «Παρμενίων»
Η νέα τουρκική κίνηση έρχεται σε χρονική συγκυρία που διεξάγεται η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων». Το γεγονός αυτό ενισχύει το κλίμα επιφυλακής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, προς το παρόν, άμεση σύνδεση ανάμεσα στις δύο εξελίξεις.
Οι δηλώσεις Δένδια για το «Πίρι Ρέις»
Ερωτηθείς για την προηγούμενη άσκηση που είχε συνδεθεί με το Piri Reis, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε ξεκαθαρίσει μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι «η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο και δεν είχαν καμία σχέση με το Πίρι Ρέις, το οποίο δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ». Μάλιστα, είχε σχολιάσει με νόημα ότι «μια ματιά στη φωτογραφία του Πίρι Ρέις αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης».
- Εμμανουήλ Καραλής: Πέρασε τα 6,00 μέτρα στη Λεμεσό και δείχνει έτοιμος για μεγάλες διακρίσεις
- Τραμπ και Ιράν: Χωρίς τελική απόφαση η κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
- Ρουμανία: Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το ΝΑΤΟ μετά την πτώση drone σε πολυκατοικία – Άρθρο 4, αποτροπή και επόμενα βήματα
- «Ο ζουρνάς μας ενώνει» στη Μελίκη Ημαθίας – Γλέντι με τρεις κομπανίες από Σέρρες, Νάουσα και Ρουμλούκι
- Ο Παυλόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να γίνει δικαστής — γιατί δεν έχει συνείδηση






