Η πρόωρη αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγει επισήμως την κούρσα για την ανάδειξη του διαδόχου της, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καλούνται να συμφωνήσουν όχι μόνο στο πρόσωπο που θα αναλάβει την κορυφαία θέση στη νομισματική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, αλλά και στις ισορροπίες που θα διαμορφώσουν τη νέα ηγετική ομάδα της τράπεζας.
Η Λαγκάρντ ανακοίνωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι θα αποχωρήσει στις 7 Φεβρουαρίου 2027, περίπου οκτώ μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας της, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η εξέλιξη επιταχύνει τις διαβουλεύσεις σε μια περίοδο κατά την οποία οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επηρεάζουν άμεσα τις οικονομίες και τα νοικοκυριά της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις πρώτες διεθνείς αναφορές, μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων βρίσκονται ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, και ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη υποψηφιότητα και η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης.
Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς πρόεδρος του Eurogroup είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος, με αφορμή την αποχώρηση της Λαγκάρντ, υπογράμμισε τη συμβολή της στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Το Eurogroup θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της σύστασης για τον νέο πρόεδρο.
Πέρα από την επιλογή προσώπου, η διαδοχή συνδέεται με τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΚΤ. Η σύνθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου, οι εθνικές ισορροπίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη νομισματική πολιτική αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Η πρόωρη αποχώρηση και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα
Η αποχώρηση της Λαγκάρντ επισπεύδει μια διαδικασία που είχε ήδη αρχίσει να απασχολεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες, ενώ το ενδιαφέρον για τη διαδοχή είχε ενταθεί καθώς πλησίαζαν και άλλες αλλαγές στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Το χρονοδιάγραμμα έχει και πολιτική διάσταση. Η επιλογή του νέου προέδρου θα γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2027. Αυτό επιτρέπει στους σημερινούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία για τη νέα ηγεσία της τράπεζας.
Η συζήτηση αφορά επίσης τη συνολική κατανομή των ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Η αποχώρηση της Λαγκάρντ συμπίπτει με τις επικείμενες αλλαγές σε άλλες θέσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων εκείνες του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν και της Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Οι διορισμοί ενδέχεται, επομένως, να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών.
Πώς επιλέγεται ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ
Η διαδικασία καθορίζεται από το άρθρο 283 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση δεν λαμβάνεται από την ίδια την ΕΚΤ, αλλά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σύνθεση των κρατών της ευρωζώνης, έπειτα από σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Τα βασικά στάδια είναι συγκεκριμένα:
- Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτείνουν υποψηφίους.
- Οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup συζητούν τα ονόματα και επιδιώκουν συμφωνία.
- Το Συμβούλιο της ΕΕ διατυπώνει σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωμοδοτούν.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει την τελική απόφαση με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία.
Με 21 κράτη στην ευρωζώνη, απαιτούνται τουλάχιστον 16 ψήφοι υπέρ, από χώρες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της. Η διαδικασία απαιτεί, συνεπώς, ευρεία διακρατική συμφωνία και δεν αρκεί η στήριξη μιας μεγάλης χώρας.
Ο υποψήφιος πρέπει να είναι υπήκοος κράτους-μέλους της ευρωζώνης, να διαθέτει αναγνωρισμένο κύρος και επαγγελματική εμπειρία σε νομισματικά ή τραπεζικά θέματα. Η θητεία του προέδρου είναι οκταετής και δεν ανανεώνεται.
Κνοτ και Ερνάντεθ ντε Κος στο επίκεντρο των σεναρίων
Ο Κλάας Κνοτ, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, συγκαταλέγεται στα ονόματα που εμφανίζονται συχνότερα στις διεθνείς αναλύσεις για τη διαδοχή. Η εμπειρία του στη νομισματική πολιτική και η παρουσία του στα ευρωπαϊκά τραπεζικά fora τον καθιστούν υπολογίσιμο υποψήφιο.
Στην ίδια συζήτηση βρίσκεται ο Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και νυν γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να ενισχύσει την εκπροσώπηση της νότιας Ευρώπης στην κορυφή της ΕΚΤ.
Προς το παρόν, ωστόσο, τα ονόματα αυτά αποτελούν πιθανά σενάρια και όχι επίσημες υποψηφιότητες. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κυβερνήσεων να διαμορφώσουν κοινό έδαφος ως προς την εθνική εκπροσώπηση, την εμπειρία των υποψηφίων και την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Τι διακυβεύεται για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης
Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη συγκράτηση του πληθωρισμού και στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια επηρεάζουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, τις στεγαστικές πιστώσεις, τις αποταμιεύσεις και τις συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών.
Στο πλαίσιο αυτό, η εμπειρία του διαδόχου και η προσέγγισή του απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία. Οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων και τον χρόνο των παρεμβάσεων αποτελούν βασικό στοιχείο της συζήτησης για τη νέα ηγεσία.
Η αλλαγή προσώπου δεν συνεπάγεται αυτομάτως αλλαγή της νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομικής ατζέντας, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το αρμόδιο όργανο.
Για την Ελλάδα, η διαδικασία έχει και θεσμικό ενδιαφέρον. Η προεδρία του Eurogroup από τον Κυριάκο Πιερρακάκη τοποθετεί τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σε κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις των υπουργών της ευρωζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα θα καθορίσει μόνη της την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Το επόμενο διάστημα και οι ευρωπαϊκές ισορροπίες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχει δηλώσει ότι η διαδικασία διαδοχής θα ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, ώστε να διασφαλιστεί ομαλή μετάβαση στην ηγεσία της ΕΚΤ. Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας επιβεβαιώνει ότι ο διορισμός θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 283 της Συνθήκης.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν οι κυβερνήσεις θα κινηθούν γρήγορα προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή εάν θα επιδιώξουν μια συνολικότερη συμφωνία για τις θέσεις που πρόκειται να κενωθούν. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα διαδεχθεί τη Λαγκάρντ, αλλά και ποιος συνδυασμός προσώπων θα αναλάβει να καθοδηγήσει την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
Η ημερομηνία της 7ης Φεβρουαρίου 2027 αποτελεί πλέον το βασικό ορόσημο. Μέχρι τότε, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε έναν υποψήφιο που θα συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία και θα μπορεί να αναλάβει την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών και πολιτικών απαιτήσεων.
Τι πρέπει να ξέρετε
- Αποχώρηση: Η Κριστίν Λαγκάρντ θα αποχωρήσει από την προεδρία της ΕΚΤ στις 7 Φεβρουαρίου 2027, πριν από τη λήξη της κανονικής θητείας της τον Οκτώβριο.
- Πιθανοί διάδοχοι: Ο Κλάας Κνοτ και ο Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος αναφέρονται ως επικρατέστερα ονόματα, χωρίς επίσημη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής.
- Ποιος αποφασίζει: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ και τις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις.
- Απαιτούμενη πλειοψηφία: Τουλάχιστον 16 από τις 21 χώρες της ευρωζώνης, που να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της.
- Διάρκεια θητείας: Οκτώ χρόνια, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.
- Ελληνικό ενδιαφέρον: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως πρόεδρος του Eurogroup, συμμετέχει θεσμικά στην προετοιμασία της διαδικασίας από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών.
Πηγές και σχετικά εσωτερικά links: Libre – Η αποχώρηση της Λαγκάρντ, Anatropi News – Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Η επίσημη ανακοίνωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Η διαδικασία διορισμού, Reuters – Οι πιθανοί διάδοχοι, ΕΡΤ – Η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής,






