Συναγερμός έχει σημάνει στη Βουλγαρία μετά την επίθεση με drones σε δύο εμπορικά πλοία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα. Το ένα πλοίο βυθίστηκε και το πλήρωμά του αγνοείται, ενώ οι 18 επιβαίνοντες στο δεύτερο διασώθηκαν.
Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης
Δύο πλοία δέχθηκαν πλήγματα από drones στη Μαύρη Θάλασσα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.
Σύμφωνα με το γραφείο της προέδρου της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Ιότοβα, ένα από τα πλοία υπέστη σοβαρές ζημιές και βυθίστηκε, ενώ έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων της Βάρνας, Ρούμεν Νικόλοφ, δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο BNR ότι το πλήρωμα του βυθισμένου πλοίου αγνοείται. Αντίθετα, οι επιβαίνοντες στο δεύτερο πλοίο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται περίπου 80 ναυτικά μίλια, δηλαδή περίπου 150 χιλιόμετρα, ανατολικά της παράκτιας πόλης Μπιάλα. Στην περιοχή έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας.
Σοβαρές ζημιές σε πλοίο με σημαία Τόγκο
Όπως μεταδίδει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Maritime.bg, το ένα από τα δύο πλοία έφερε σημαία Τόγκο. Υπέστη σοβαρές ζημιές από την επίθεση και στη συνέχεια βυθίστηκε.
Το δεύτερο πλοίο, με σημαία Παλάου, τυλίχθηκε στις φλόγες μετά το πλήγμα. Τα 18 μέλη του πληρώματός του απομακρύνθηκαν από την περιοχή με βουλγαρικό φέρι και είναι ασφαλή.
Οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, ενώ παραμένει υπό διερεύνηση ο ακριβής τύπος των drones και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε το χτύπημα.
Δεύτερο περιστατικό σε δύο ημέρες
Το νέο περιστατικό σημειώνεται μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση στο τουρκικό φορτηγό πλοίο Royad Mammadov, το οποίο βρισκόταν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας.
Από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο σκοτώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος, ενώ άλλα 11 διασώθηκαν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο ρωσικά drones και στη συνέχεια βυθίστηκε.
Οι διαδοχικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται εκτός των άμεσων εμπόλεμων ζωνών εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας. Η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με drones και από τους αυξημένους κινδύνους για τα εμπορικά πλοία.
Αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμπορική ναυσιπλοΐα
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί κρίσιμο θαλάσσιο διάδρομο για τις μεταφορές εμπορευμάτων, πετρελαίου και σιτηρών. Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σε μεγαλύτερο κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Το νέο περιστατικό στη βουλγαρική ΑΟΖ διευρύνει πλέον τη γεωγραφία των κινδύνων για τα εμπορικά πλοία, ενώ η Σόφια καλείται να διαχειριστεί ένα συμβάν που σημειώθηκε σε περιοχή υπό τη δική της δικαιοδοσία.
Η βουλγαρική κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας και διάσωσης, ενώ προτεραιότητα παραμένει ο εντοπισμός του πληρώματος του πλοίου που βυθίστηκε.
Σχετική εικόνα για τη διεύρυνση των κινδύνων στη θάλασσα δίνει και η ανάλυση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις σε πλοία και υποδομές έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ζώνη αυξημένου επιχειρησιακού κινδύνου.






