Βαριά πολιτική ήττα για το CDU του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς καταγράφουν οι πρώτες εκλογικές προβλέψεις από τις κάλπες σε Γερμανία, Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.
Η AfD αναδεικνύεται πρώτη στο βορειοανατολικό κρατίδιο με 37%, ενώ στην πρωτεύουσα προηγείται η Die Linke με 24,5%. Το CDU περιορίζεται στο 5,5% στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και στο 20% στο Βερολίνο.
Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούσαν σημαντικό τεστ για τον Μερτς, μετά την πρόσφατη άνοδο της AfD και τη βαριά ήττα του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ. Οι πρώτες προβλέψεις του ARD επιβεβαιώνουν την πίεση προς τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς πάντως τα κρατιδιακά αποτελέσματα να καθορίζουν άμεσα την τύχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία η AfD συγκεντρώνει 37%, έναντι 35,5% του SPD, που κυβερνά το κρατίδιο επί 28 χρόνια. Η Die Linke λαμβάνει 7,5%, η CDU 5,5%, οι Πράσινοι 5,5% και το BSW 5%. Η AfD καταγράφει έτσι τη δεύτερη πρωτιά της σε κρατιδιακές εκλογές μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά τη νίκη της στη Σαξονία-Άνχαλτ.
Η επίδοση του CDU είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς το 5,5% βρίσκεται μόλις μισή μονάδα πάνω από το όριο του 5% για την είσοδο στο κρατιδιακό κοινοβούλιο. Εφόσον επιβεβαιωθεί από το τελικό αποτέλεσμα, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του κόμματος σε εκλογές κρατιδίου από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Στο Βερολίνο, η εικόνα είναι διαφορετική, αλλά επίσης ανατρεπτική. Η Die Linke προηγείται με 24,5%, το CDU ακολουθεί με 20%, η AfD βρίσκεται στο 16%, οι Πράσινοι στο 15% και το SPD στο 12%.
Η AfD πρώτη, αλλά χωρίς προοπτική για κυβέρνηση
Η πρωτιά της AfD στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με την AfD, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η μάχη για την πρώτη θέση ήταν μέχρι και την τελευταία περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας αμφίρροπη. Η τελευταία δημοσκόπηση της Infratest dimap για λογαριασμό της ARD έδινε την AfD στο 38% και το SPD στο 33%, ενώ η CDU βρισκόταν στο 7%.
Η τελική πρόβλεψη δείχνει ότι η AfD όχι μόνο διατηρεί την πρωτιά αλλά περνά για πρώτη φορά μπροστά από το SPD σε ένα κρατίδιο όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν την πρώτη θέση επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Ιστορικό χαμηλό για το CDU
Το αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποτελεί το πιο άμεσο πρόβλημα για το CDU. Το κόμμα του Μερτς από το 13,3% των εκλογών του 2021 υποχωρεί, σύμφωνα με την πρόβλεψη, στο 5,5%. Η είσοδός του στο τοπικό κοινοβούλιο παραμένει συνεπώς οριακή υπόθεση.
Η εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά το αποτέλεσμα στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου η AfD κατέγραψε περίπου 44%, ενώ το CDU περιορίστηκε περίπου στο 17%. Η νέα διπλή εκλογική ήττα ενισχύει τη συζήτηση στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών για την εκλογική στρατηγική του κόμματος και την αντιμετώπιση της AfD.
Ο ίδιος ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό», ανέλαβε την ευθύνη, αλλά δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του CDU και καγκελάριος.
Ανατροπή και στο Βερολίνο
Στην πρωτεύουσα, η Die Linke περνά στην πρώτη θέση με 24,5%, μπροστά από το CDU του Μερτς με 20%. Η AfD καταγράφει 16%, οι Πράσινοι 15% και το SPD 12%.
Η επίδοση της Αριστεράς είναι σημαντικά υψηλότερη από το 12,2% που είχε λάβει στις εκλογές του 2023, ενώ το CDU υποχωρεί από το 28,2%. Το SPD, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Βερολίνου μαζί με το CDU, περιορίζεται επίσης σημαντικά.
Η πρωτιά της Die Linke δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Οι τελικοί συσχετισμοί στο νέο Abgeordnetenhaus θα καθορίσουν τις διαθέσιμες κυβερνητικές συνεργασίες, με τους Πράσινους και το SPD να αποκτούν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Το διπλό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα για τον Μερτς
Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν αποτελούν τυπικά ψηφοφορία για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το πολιτικό τους βάρος, όμως, είναι μεγαλύτερο από το επίπεδο των δύο κρατιδίων. Το CDU χάνει την πρωτιά στο Βερολίνο και κινδυνεύει να βρεθεί οριακά εκτός κοινοβουλίου στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, την ώρα που η AfD ενισχύεται περαιτέρω.
Η εξέλιξη προστίθεται στη βαριά ήττα του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ και στις προηγούμενες μετρήσεις που έδειχναν την AfD να διατηρεί ισχυρή θέση σε πανγερμανικό επίπεδο.
Το επόμενο πολιτικό μέτωπο βρίσκεται πλέον στο εσωτερικό του CDU. Ο Μερτς επιμένει ότι θα συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, ενώ η συζήτηση για την εκλογική στρατηγική απέναντι στην AfD αναμένεται να ενταθεί.
Τα αποτελέσματα της Κυριακής αφήνουν έτσι δύο διαφορετικές εικόνες: στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία η AfD περνά στην πρώτη θέση, χωρίς να διαθέτει προφανή κυβερνητικό δρόμο, ενώ στο Βερολίνο η Die Linke αναδεικνύεται πρώτη και το CDU υφίσταται σημαντική υποχώρηση. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η τελική κυβερνητική εικόνα θα εξαρτηθεί από τις έδρες και τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις.






