Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ανακοίνωση για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
Όπως ανέφερε, η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε διπλωματικές ενέργειες και ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ προανήγγειλε και νέα βήματα.
«Δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα» η τουρκική ανακοίνωση
Η Ελλάδα απορρίπτει ως άνευ νομικής ισχύος την τουρκική ανακοίνωση για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να διαμηνύει ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές ενέργειες.
«Ήδη έχει αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία για το ζήτημα από την πρώτη στιγμή και έχουν ενημερωθεί οι ευρωπαϊκές αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ενήμεροι για την αύξηση της έντασης στην περιοχή, ενώ η Αθήνα αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες ενέργειες.
Η Αθήνα μιλά για «ενεργή διπλωματία»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε συνολικά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μια πιο ενεργητική φάση υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο», είπε, αποδίδοντας στις πρωτοβουλίες αυτές και τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς.
«Αν ενοχλεί αυτό, αν ενοχλεί η ενεργητική μας διπλωματία, αυτό δεν είναι κάτι που μας αφορά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ισχύ της Ελλάδος για να τη φέρουμε εκεί που δεν ήταν ποτέ».
Η τοποθέτηση αυτή εντάσσεται στη γραμμή της κυβέρνησης ότι η Αθήνα επιδιώκει να απαντά στις τουρκικές κινήσεις όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με συγκεκριμένες διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Σκληρή αντιπαράθεση Γεραπετρίτη – Καζαμία για το Ισραήλ
Η συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο, μετατράπηκε σε ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, ενώ αναφέρθηκε και στην παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού Σωτήρη Σέρμπου, αφήνοντας αιχμές ότι αυτή συνδέεται με διαφωνίες για την εξωτερική πολιτική.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντέδρασε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Λυπάμαι, ήρθατε να μας πείτε να σταματήσουμε τη διεθνή συμμαχία με το Ισραήλ γιατί ενοχλεί την Τουρκία; Η στάση σας είναι ανεύθυνη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Καζαμία ότι διατυπώνει «ανυπόστατα» στοιχεία με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η αντιπαράθεση για τις ελληνοτουρκικές εντάσεις
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι οι παραβιάσεις είναι σήμερα πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, παραπέμποντας ειδικότερα στην περίοδο 2015-2016.
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καζαμίας επέμεινε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της απειλής.
«Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα», ανέφερε, χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστική παρομοίωση την εικόνα κάποιου που γνωρίζει ότι πρόκειται να εκτοξευθούν πύραυλοι από αντίπαλο έδαφος και απαντά ότι «μην ανησυχείτε, δεν έχουν φτάσει ακόμη εδώ».
Ο υπουργός απέρριψε τη συγκεκριμένη προσέγγιση, κάνοντας λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού και υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής διαχείρισης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
«Ο ελληνικός λαός βλέπει ποιος μιλά υπεύθυνα»
Κλείνοντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις στα εξωτερικά ζητήματα.
«Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και βλέπει ποιος είναι αυτός που χρησιμοποιεί υπεύθυνο λόγο και στάση στα εξωτερικά ζητήματα και ποιος προκαλεί εντυπώσεις», δήλωσε.
Το ζήτημα των τουρκικών θαλάσσιων πάρκων παραμένει, πάντως, στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, με την Αθήνα να έχει ήδη επιλέξει τη διπλωματική οδό και να προαναγγέλλει περαιτέρω κινήσεις απέναντι στην τουρκική πρωτοβουλία.






