Ολοκληρώθηκε επιχείρηση επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Σινά, κ. Δαμιανού, στην Αθήνα, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας – Θρησκευμάτων, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής του στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.
Στις 7:15 π.μ. σήμερα Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ειδική πτήση της Aegean από το αεροδρόμιο Sharm El Sheikh που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, συνοδευόμενο από την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργο Καλαντζή.
Η αποστολή είχε αναχωρήσει χθες για τη Μονή Σινά με στόχο την ασφαλή παραλαβή του προκαθημένου της Μονής και εννέα μοναχών που εξέφρασαν επιθυμία να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Το παρασκήνιο των 48 ωρών και η διπλωματική κινητοποίηση
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η επιχείρηση οργανώθηκε από κοινού με το υπουργείο Παιδείας – Θρησκευμάτων, ενώ επί δύο ημέρες υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Αιγύπτιου ομολόγου του, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της αποστολής.
Η ειδική πτήση αναχώρησε από την Αίγυπτο λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετέφερε συνολικά δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος, μοναχοί και στενοί συνεργάτες του. Από σήμερα το πρωί, η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης παραμένει ανοιχτή για τους προσκυνητές και τους επισκέπτες.
Η παραίτηση του Δαμιανού και οι επόμενες κινήσεις
Η επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής του, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε με πολυσέλιδο κείμενο. Σε αυτό, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγουμενία της Μονής και κάλεσε την Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα να προχωρήσει ενωμένη στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει αιχμηρές αναφορές προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ενώ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία διαδοχής θα γίνει με διαφάνεια και συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές, την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος.
- Ο Ελ Κααμπί «μίλησε» στο τέλος και έσωσε τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο
- Μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον Πάνο Ρούτσι
- Σε στάδιο γεμάτο με 60.000 ανθρώπους η κηδεία του Τσάρλι Κερκ
- Ένταση στη Βαλτική – Γερμανικά Eurofighters αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης
- Ιστορικό κύμα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους