Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες να τερματίσουν την αγορά ρωσικού πετρελαίου, το οποίο, όπως υποστήριξε, χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η παρέμβασή του έγινε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της «Συμμαχίας των Προθύμων» υπό την ηγεσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αντικείμενο την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Έκκληση για οικονομική πίεση στη Ρωσία και την Κίνα
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναστείλει τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα έχει αποκομίσει 1,1 δισ. ευρώ από πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αυξηθεί η οικονομική πίεση στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι στηρίζει έμμεσα τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Μακρόν: Οι ΗΠΑ θα οριστικοποιήσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα οριστικοποιήσουν μέσα στις επόμενες μέρες τη συμμετοχή τους στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Όπως τόνισε, 26 χώρες έχουν ήδη δεσμευθεί να συνεισφέρουν στρατιωτικά και υλικοτεχνικά στη στήριξη του Κιέβου, με δυνάμεις ξηράς, θαλάσσης και αέρος.
Κοινό μέτωπο Κιέβου – Ουάσιγκτον για νέες κυρώσεις
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα καθορίσουν από κοινού τα επόμενα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, εφόσον η Μόσχα συνεχίσει να απορρίπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.