Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 26 Σεπτεμβρίου και διευκρίνισε ότι δεν θα έχει απλώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα. «Επιδιώκουμε έναν δομημένο διάλογο» ανέφερε, τονίζοντας ότι «δεν θα μπορούσαν να αναιρεθούν οι αξιώσεις της Τουρκίας».
Η συνέντευξη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου μέχρι τη Λιβύη, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις εξελίξεις στη Μονή Σινά, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Παλαιστινιακό.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «δουλέψαμε το τελευταίο διάστημα για να εμπεδώσουμε μια λειτουργική σχέση με στοιχειώδη εμπιστοσύνη με την Τουρκία, ωστόσο έχουμε διαφορετικές θέσεις». Αναφερόμενος στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, σημείωσε: «Η Ελλάδα ελέγχει τα θέματα στη γειτονιά της, δεν ετεροκαθοριζόμαστε, δεν προσδιοριζόμαστε από την Τουρκία και δεν δεχόμαστε συμβουλές από τη γειτονιά μας. Η πρωτοβουλία ανήκει σε εμάς με στόχο να ενισχύσουμε την πατρίδα μας».
Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί, καθώς είναι ευρωπαϊκό έργο μεγάλης σημασίας που αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Σημείωσε ότι, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε και προειδοποίησε για «συνέπειες» σε περίπτωση παρεμπόδισης της πόντισης του καλωδίου. Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, εξήγησε ότι η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, καθώς απαιτούνται Navtex και συντονισμός λόγω της μεγάλης έκτασης του έργου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμη τη μείωση παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, χάρη στη δομημένη σχέση με την Τουρκία, χωρίς να παραγνωρίζονται οι διαφορές. Για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε ότι δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Ανατολικής Λιβύης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο ηγεσίες της χώρας. Παράλληλα, έκανε λόγο για «εξαιρετική σχέση αδελφικής γειτονίας» με την Αίγυπτο, στη βάση κοινών συμφερόντων.
- Παράταση για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού – Τέλος τα ταξίδια και εντός ΕΕ χωρίς νέα ταυτότητα
- Γεραπετρίτης: Συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
- “Αξιώτισσα”: Νέα ανάρτηση του ιδιοκτήτη της για το επεισόδιο με τους Βρετανεβραίους
- Η εθνική στοχεύει στο 4Χ4 απέναντι στη Βοσνία για την κορυφή του ομίλου
- Ιστορικό ρεκόρ για το χρυσό: 3.501 δολάρια η ουγκιά εν μέσω ανησυχιών για τη Fed