15 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο τα κρίσιμα λεπτά

Μαζωνάκης: Στο μικροσκόπιο τα κρίσιμα λεπτά

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η «ψηφιακή» πλευρά της υπόθεσης του Γιώργου Μαζωνάκη αποκτά ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν δεδομένα από το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, κινητά τηλέφωνα και τις αναζητήσεις που φέρεται να έκαναν οι γιατροί σε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια ώρα, οι τοξικολογικές εξετάσεις αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το ενδεχόμενο χορήγησης μέθης πριν από τη διαδικασία.

Το «ημερολόγιο» της πλασμαφαίρεσης

Ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα έχει το ψηφιακό αρχείο του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης. Από τα στοιχεία που έχουν ανακτηθεί εξετάζεται λεπτό προς λεπτό η λειτουργία του μηχανήματος και κυρίως οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες καταγράφηκαν οι κρίσιμες μεταβολές στις ζωτικές λειτουργίες του Γιώργου Μαζωνάκη.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να συσχετιστούν με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και με τις ενέργειες των γιατρών που βρίσκονταν στον χώρο.

Η αντιπαραβολή των ψηφιακών καταγραφών με το ιατρικό και το πραγματικό χρονικό της υπόθεσης θεωρείται κρίσιμη για να διαπιστωθεί τι προηγήθηκε των alerts, τι ακολούθησε και πώς αντέδρασε το ιατρικό προσωπικό.

Στο μικροσκόπιο οι αναζητήσεις σε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης

Παράλληλα, οι ερευνητές των εγκληματολογικών εργαστηρίων προσπαθούν να ανακτήσουν και να αποκωδικοποιήσουν τις αναζητήσεις που φέρεται να έγιναν από τους γιατρούς σε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Το κρίσιμο δεν είναι μόνο τι αναζητήθηκε, αλλά και πότε.

Οι Αρχές επιχειρούν να προσδιορίσουν εάν οι αναζητήσεις έγιναν πριν από την έναρξη της διαδικασίας, κατά τη διάρκεια των alerts που καταγράφηκαν από το μηχάνημα ή μετά την κρίσιμη εξέλιξη. Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί το ακριβές περιεχόμενο των ερωτήσεων και εάν αυτές αφορούσαν την αντιμετώπιση περιστατικού κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσίαζε σοβαρή επιδείνωση ή είχε χάσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

Τα στοιχεία αυτά, εφόσον ανακτηθούν πλήρως και πιστοποιηθεί η χρονική τους ακολουθία, μπορούν να φωτίσουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις των εμπλεκομένων στα κρίσιμα λεπτά.

Οι δύο φωτογραφίες και το βίντεο

Παράλληλα συνεχίζεται η εξέταση δύο φωτογραφιών και ενός βίντεο που ανακτήθηκαν από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, το συγκεκριμένο υλικό φέρεται να καταγράφηκε από τις 14:43 έως τις 14:45, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πλασμαφαίρεσης στις 14:37.

Οι ερευνητές καλούνται να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα: σε ποιον εστάλη το υλικό και για ποιον λόγο καταγράφηκε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει μία από τις φωτογραφίες, η οποία φέρεται να έχει ληφθεί από το κινητό της γιατρού και απεικονίζει τον Γιώργο Μαζωνάκη ξαπλωμένο με κλειστά μάτια.

Η εικόνα αυτή εξετάζεται πλέον σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας και δημιουργεί ένα ακόμη ερευνητικό ερώτημα: εάν είχε προηγηθεί χορήγηση φαρμακευτικής μέθης.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις για τη μέθη

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Εάν προκύψει ότι στον Γιώργο Μαζωνάκη είχε χορηγηθεί μέθη πριν ή κατά τη διάρκεια της πλασμαφαίρεσης, θα εξεταστεί παράλληλα εάν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες ιατρικές διαδικασίες και εάν υπήρχε η απαιτούμενη παρουσία αναισθησιολόγου.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ιατρική πράξη που προηγήθηκε του θανάτου του τραγουδιστή.

Κάθε νέο εύρημα θα πρέπει, πάντως, να αξιολογηθεί συνολικά από τις δικαστικές και ιατρικές αρχές και να συνδεθεί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας.

Οι δύο γιατροί ενώπιον του ανακριτή

Σήμερα, οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του 32ου τακτικού ανακριτή.

Η κατηγορία έχει αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, μετά τη διαβίβαση νέου υλικού από την Αστυνομία στις δικαστικές αρχές.

Μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνονται εκθέσεις για ψηφιακά πειστήρια που συλλέχθηκαν κατά τις αυτοψίες, αλλά και τα δεδομένα από το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο προφυλάκισης, καθώς η κατηγορία επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η απολογητική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη, με τους δύο γιατρούς να καταθέτουν υπόμνημα και στη συνέχεια να απαντούν στις ερωτήσεις του ανακριτή.

Το δεύτερο μέτωπο: οι έλεγχοι στον χώρο της Υγείας

Η υπόθεση έχει ανοίξει παράλληλα μια ευρύτερη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται ιδιωτικά ιατρεία και μονάδες που πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.

Το βασικό ερώτημα αφορά το ποιος πραγματοποιεί σήμερα τους προληπτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ποια είναι η έκταση των αρμοδιοτήτων του και κατά πόσο υπάρχει επαρκής εξειδίκευση για τον έλεγχο σύνθετων ιατρικών δραστηριοτήτων.

Στο επίκεντρο επανέρχεται έτσι και η κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, του γνωστού ΣΕΥΥΠ, το 2019 και η ενσωμάτωσή του στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Το ζήτημα του ΣΕΥΥΠ και οι «Ράμπο της Υγείας»

Το ΣΕΥΥΠ είχε δημιουργηθεί το 2001 ως εξειδικευμένος μηχανισμός ελέγχου στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας. Οι επιθεωρητές του πραγματοποιούσαν ελέγχους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ιατρεία, κλινικές και άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Με την κατάργησή του τον Αύγουστο του 2019, οι υπηρετούντες επιθεωρητές μεταφέρθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν η συγκεκριμένη αλλαγή διατήρησε στην πράξη την απαιτούμενη εξειδίκευση και την ελεγκτική αποτελεσματικότητα στον χώρο της Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την υπόθεση, έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει ζήτημα κρατικής ευθύνης ως προς την αδυναμία εντοπισμού συγκεκριμένων πρακτικών, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο επανίδρυσης ενός μηχανισμού περισσότερο εστιασμένου στην Υγεία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι έλεγχοι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεν έχουν τις ίδιες ελεγκτικές και δικαστικές δυνατότητες με έναν εξειδικευμένο κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό.

Το ερώτημα για τους ελέγχους μετά το 2019

Στη Βουλή έχει τεθεί ήδη το ζήτημα του απολογισμού των ελέγχων που πραγματοποιούνται μετά την κατάργηση του ΣΕΥΥΠ.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠαΣοΚ Ιωάννης Τσίμαρης ζητά στοιχεία για τους συστηματικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2019 μέχρι σήμερα σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, καθώς και για τις παραβάσεις και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Παράλληλα ζητά να συγκριθούν τα στοιχεία με την περίοδο λειτουργίας του ΣΕΥΥΠ και να αποσαφηνιστεί ποιος μηχανισμός πραγματοποιεί σήμερα προληπτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Η συζήτηση αυτή αποκτά νέα διάσταση υπό το βάρος της υπόθεσης Μαζωνάκη. Ωστόσο, η δικαστική έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου και η θεσμική συζήτηση για τους ελέγχους στην Υγεία αποτελούν δύο διαφορετικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τα πραγματικά στοιχεία που θα προκύψουν.

Δείτε επίσης