08 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Top Stories
  • Εκτίναξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα και ξηρασίας

Εκτίναξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα και ξηρασίας

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η παρατεταμένη ξηρασία και το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττουν τη νοτιοανατολική Ευρώπη προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής, καθώς η ιστορική πτώση της στάθμης του Δούναβη περιορίζει δραστικά τη λειτουργία μεγάλων πυρηνικών σταθμών.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οδηγώντας σε νέο άλμα στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος και εντείνοντας τους φόβους για περαιτέρω επιδείνωση, εφόσον ο καύσωνας συνεχιστεί.

Η ενεργειακή κρίση που διαμορφώνεται αποκαλύπτει, για ακόμη μία φορά, την ευαλωτότητα των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών συστημάτων απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν πλέον όχι μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις μονάδες βάσης, όπως οι πυρηνικοί σταθμοί.

Ο Δούναβης στερεύει και περιορίζει την πυρηνική παραγωγή

Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφεται στην Ουγγαρία, όπου ο πυρηνικός σταθμός του Πακς, ισχύος περίπου 2 GW και βασικός πυλώνας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, λειτουργεί πλέον με μόλις 240 MW. Η δραματική μείωση της στάθμης του Δούναβη δεν επιτρέπει την ασφαλή άντληση επαρκούς ποσότητας νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων, οδηγώντας τις περισσότερες μονάδες σε προσωρινή παύση λειτουργίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέτερ Μαγιάρ, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και η πλήρης διακοπή λειτουργίας του σταθμού, εφόσον η ξηρασία συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι η πυρηνική ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Η εικόνα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο σταθμός καλύπτει περίπου το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της Ουγγαρίας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

Πιέσεις και στη Ρουμανία

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Ρουμανία. Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα, που επίσης χρησιμοποιεί νερό από τον Δούναβη για την ψύξη των αντιδραστήρων, έχει περιορίσει περίπου στο μισό την παραγωγή του.

Η κυβέρνηση κήρυξε ενεργειακό συναγερμό διάρκειας 30 ημερών, ενεργοποιώντας σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης από μεγάλες βιομηχανίες κατά τις ώρες αιχμής, αλλά και η δυνατότητα επιβολής προσωρινών περιορισμών στην ηλεκτροδότηση μεγάλων καταναλωτών, εάν το ισοζύγιο ισχύος επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι ενεργειακές αρχές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς οι προβλέψεις δεν δείχνουν άμεση αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών.

Η ξηρασία «χτυπά» και τα υδροηλεκτρικά

Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην πυρηνική παραγωγή. Η χαμηλή στάθμη των ποταμών μειώνει σημαντικά και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας ακόμη έναν σημαντικό πυλώνα από το ενεργειακό ισοζύγιο της περιοχής.

Στη Σερβία, οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί Djerdap 1 και Djerdap 2 λειτουργούν αντίστοιχα περίπου στο 30% και στο 20% της δυναμικότητάς τους, καταγράφοντας από τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αντίθετα, προς το παρόν, οι πυρηνικοί σταθμοί του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία και του Κρσκο στη Σλοβενία εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς σημαντικά προβλήματα, αποτελώντας κρίσιμες εφεδρείες για το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Πώς ο καύσωνας εκτοξεύει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Η απώλεια μεγάλου μέρους της πυρηνικής παραγωγής έχει ήδη περάσει στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 153,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 57,46%, τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών. Για την Τρίτη 4 Αυγούστου η τιμή αυξάνεται περαιτέρω στα 155,03 ευρώ/MWh, ενώ κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης καταγράφονται τιμές που αγγίζουν τα 339,89 ευρώ/MWh.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, επιβεβαιώνοντας ότι η ενεργειακή πίεση εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει έμμεσα και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κλιματική κρίση δοκιμάζει το ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά τείνουν να εξελιχθούν σε νέα κανονικότητα. Οι πυρηνικοί σταθμοί, παρότι θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες μονάδες βάσης, εξαρτώνται από μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων τους. Όταν οι ποταμοί παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές στάθμες ή το νερό αποκτά πολύ υψηλή θερμοκρασία, η ισχύς τους περιορίζεται για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ανάλογες δυσκολίες είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ελβετία, όταν οι παρατεταμένοι καύσωνες ανάγκασαν τις ενεργειακές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πυρηνικών μονάδων προκειμένου να μην αυξηθεί υπερβολικά η θερμοκρασία των ποταμών όπου διοχετεύεται το νερό ψύξης.

Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται πλέον σε κρίσιμο παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας, καθώς επηρεάζει ταυτόχρονα την πυρηνική, την υδροηλεκτρική αλλά και τη θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανησυχία για τις επόμενες ημέρες

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ξεπεράσουν εκ νέου τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εάν η στάθμη του Δούναβη συνεχίσει να υποχωρεί και απαιτηθεί πλήρης διακοπή λειτουργίας του σταθμού του Πακς ή νέοι περιορισμοί στην Τσερναβόντα, η περιοχή ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη διαθέσιμης ισχύος κατά τις ώρες αιχμής.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων θα κληθούν να ενισχύσουν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, να ενεργοποιήσουν πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης και να εφαρμόσουν μηχανισμούς διαχείρισης της ζήτησης, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές στην ηλεκτροδότηση.

Δείτε επίσης