01 Ιούλ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Βενεζουέλα – 1.943 νεκροί από τους φονικούς σεισμούς, ελλείψεις τροφίμων και προειδοποίηση για επιδημίες

Βενεζουέλα – 1.943 νεκροί από τους φονικούς σεισμούς, ελλείψεις τροφίμων και προειδοποίηση για επιδημίες

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας της. Ο απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών της 24ης Ιουνίου συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, οι βασικές υποδομές έχουν καταρρεύσει και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρίση: την εξάπλωση επιδημιών και την έλλειψη βασικών αγαθών.

Ο τραγικός απολογισμός μεγαλώνει καθημερινά

Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε πλέον στους 1.943 νεκρούς, από 1.719 που ήταν η προηγούμενη επίσημη καταγραφή, ενώ περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι δύο αλλεπάλληλοι σεισμοί, μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, ήταν οι ισχυρότεροι που έπληξαν τη Βενεζουέλα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές και κρίσιμες υποδομές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χόρχε Ροδρίγκες, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Λα Γουάιρα βρίσκονταν περίπου 30.000 άνθρωποι τη στιγμή των σεισμών. Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί 6.461 πολίτες, όμως τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το παιδί που έδωσε ξανά ελπίδα

Παρότι το κρίσιμο χρονικό παράθυρο των πρώτων 72 ωρών έχει πλέον παρέλθει, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται αδιάκοπα.

Μία από τις ελάχιστες στιγμές αισιοδοξίας ήρθε όταν ομάδα διασωστών από την Ιορδανία ανέσυρε ζωντανό ένα τρίχρονο παιδί από τα συντρίμμια στο Καράκας. Η διάσωση αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν εγκλωβισμένοι που μπορούν να σωθούν.

Στο πεδίο επιχειρούν περισσότεροι από 2.000 διασώστες από 27 χώρες, μαζί με περισσότερους από 160 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους έρευνας.

Κατεστραμμένες πόλεις και δεκάδες χιλιάδες άστεγοι

Η έκταση των ζημιών αποτυπώνεται και στις δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η NASA. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 58.870 κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και μεταφορών έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η πολιτεία Λα Γουάιρα έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ελλείψεις τροφίμων είναι γενικευμένες, οι επικοινωνίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διακομμένες και οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με αργούς ρυθμούς, ενώ οι εντάσεις αυξάνονται όσο περιορίζονται τα διαθέσιμα τρόφιμα και το πόσιμο νερό.

Αγώνας για ένα πιάτο φαγητό

Οι μαρτυρίες των κατοίκων αποτυπώνουν το μέγεθος της απόγνωσης.

Η 18χρονη Ντανιέλα Άρμας, τραυματισμένη από τον σεισμό, περιγράφει σκηνές χάους κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως αναφέρει, άνθρωποι συγκρούονται μεταξύ τους για λίγα τρόφιμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί ακόμη και θανατηφόρα επεισόδια μέσα στην προσπάθεια εξασφάλισης βασικών ειδών επιβίωσης.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επιδημίες

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες των σεισμών, οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι ζημιές στα νοσοκομεία, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης.

Παράλληλα, τα ανεπαρκή συστήματα καταγραφής θυμάτων και αγνοουμένων δυσχεραίνουν τον συντονισμό των υγειονομικών παρεμβάσεων.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική βοήθεια

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα απηύθυνε έκκληση για άμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ώστε να εξασφαλιστεί επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 500.000 ανθρώπους κατά το επόμενο τρίμηνο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά ότι απαιτούνται ακόμη 15 εκατ. δολάρια για την προσωρινή στέγαση περίπου 30.000 σεισμόπληκτων για διάστημα έξι μηνών.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα στα 300 εκατ. δολάρια, μέσω διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Νοσοκομεία στα όρια και αυτοσχέδιο νεκροτομείο

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 38 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ τρία χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σοβαρά πληγέντα.

Στην προκυμαία της Λα Γουάιρα έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιο νεκροτομείο, όπου συγγενείς αναζητούν τους ανθρώπους τους ανάμεσα στις σορούς που μεταφέρονται διαρκώς από τις πληγείσες περιοχές.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του 25χρονου Ουίλκερ Μολάγια συνοψίζει το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας: από τους έντεκα ανθρώπους που ζούσαν στο σπίτι της οικογένειάς του, επέζησαν μόνο δύο, επειδή την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στην εργασία τους.

Μια χώρα που δοκιμαζόταν ήδη πριν από τον σεισμό

Η φυσική καταστροφή βρήκε τη Βενεζουέλα σε ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πριν ακόμη εκδηλωθούν οι σεισμοί, περίπου 7,9 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια. Η νέα καταστροφή επιδείνωσε δραματικά τις ανάγκες σε στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα και πόσιμο νερό, μετατρέποντας τον αγώνα διάσωσης σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών.

Δείτε επίσης