10 Ιούν 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Πολεοδομίες: Νέο πολιτικό πρόσωπο στη δικογραφία και το «γαϊτανάκι» δωροδοκιών με μεσάζοντες και καταγγελίες

Πολεοδομίες: Νέο πολιτικό πρόσωπο στη δικογραφία και το «γαϊτανάκι» δωροδοκιών με μεσάζοντες και καταγγελίες

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, ο πρώην γενικός γραμματέας δύο υπουργείων και νυν πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Σάμο, Μάνος Λογοθέτης, εμφανίζεται –σύμφωνα με τη δικογραφία της Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων– στο ευρύτερο πλέγμα της υπόθεσης των πολεοδομιών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η έρευνα αποκαλύπτει διαδοχικές διασυνδέσεις υπηρεσιακών παραγόντων, μεσαζόντων και καταγγελιών για απόπειρες επηρεασμού αποφάσεων μέσω χρηματισμών και δικτύου διεκπεραιωτών.


Νέα πολιτική εμπλοκή και το πλαίσιο της έρευνας

Στη δικογραφία, το όνομα του Μάνου Λογοθέτη φέρεται να εμφανίζεται δύο φορές σε σχέση με υπόθεση ακινήτου στο Μαρούσι. Η υπόθεση εντάσσεται στο ευρύτερο σκέλος της έρευνας για το κύκλωμα των πολεοδομιών, το οποίο ερευνά η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με άλλες ελεγκτικές αρχές.

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται παράλληλα με την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, μετά από πολιτικό και υπηρεσιακό απόηχο που συνδέθηκε έμμεσα με πρόσωπα της έρευνας.


Το δίκτυο μεσαζόντων και το «γαϊτανάκι» των χρηματισμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, όταν το αρχηγικό ζευγάρι του κυκλώματος βρέθηκε υπό πίεση, φέρεται να επιχείρησε να οργανώσει δίκτυο επηρεασμού δικαστικών και ελεγκτικών αρχών μέσω μεσαζόντων.

Στο σχήμα αυτό περιγράφονται διαδοχικές επαφές που περνούν από δημοσιογράφο, εκπρόσωπο ΜΚΟ, πρώην υπάλληλο του ΣΔΟΕ και άλλους ενδιάμεσους, με στόχο –όπως αναφέρεται– την προσέγγιση δικαστικού λειτουργού και στελέχους της Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τις αρχές, γίνεται λόγος για δυνατότητες «τακτοποίησης» υποθέσεων έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων, χωρίς ωστόσο να προκύπτει τελεσφόρηση όλων των επαφών που περιγράφονται.


Το ακίνητο στο Μαρούσι και οι δύο φάσεις της υπόθεσης

Το επίμαχο σκέλος που συνδέεται με τον Μάνο Λογοθέτη αφορά ακίνητο στο Μαρούσι. Σύμφωνα με τη δικογραφία, σε συναντήσεις μεταξύ στελεχών της ΥΔΟΜ Αμαρουσίου συζητήθηκε η έκδοση άδειας με διαδικασίες που χαρακτηρίζονται ως παράτυπες, μέσω μηχανικού και έναντι αμοιβής.

Σε δεύτερη φάση, γίνεται αναφορά σε προσπάθεια «αποδόμησης» καταγγελίας που είχε κατατεθεί για τη νομιμότητα της άδειας κατεδάφισης, με ποσό που φέρεται να προσδιορίζεται στις 3.000 ευρώ.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι δεν έχει διαπιστωθεί επικοινωνία των εμπλεκομένων υπαλλήλων με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.


Το «γαϊτανάκι» επηρεασμού δικαστικών και ελεγκτικών αρχών

Η δικογραφία περιγράφει ένα πολυεπίπεδο σχήμα προσώπων που επιχειρούν, σύμφωνα με τις καταγραφές, να επηρεάσουν αποφάσεις σε διαφορετικά επίπεδα του κρατικού μηχανισμού.

Σε αυτό περιλαμβάνονται αναφορές για προσπάθειες επηρεασμού δικαστικού λειτουργού, αλλά και στελεχών της Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μέσω δικτύου ενδιάμεσων προσώπων. Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται λόγος για χρηματισμούς υπαλλήλων πολεοδομιών και υπηρεσιών ελέγχου.

Η έρευνα καταγράφει επίσης αναφορές σε ποσά που φέρονται να διακινήθηκαν για επιμέρους παρεμβάσεις, χωρίς όμως να τεκμηριώνεται σε όλα τα σημεία η τελική έκβαση των ενεργειών.


Πόθεν Έσχες, έλεγχοι και εσωτερικά πορίσματα

Στο υλικό της έρευνας περιλαμβάνονται αναφορές σε ελέγχους δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» εμπλεκομένων προσώπων, με ενδείξεις αναντιστοιχιών ως προς περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές κινήσεις.

Τα πορίσματα που προέκυψαν διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν κλήσεις για παροχή εξηγήσεων και μερικές υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο.


Η θέση του Μάνου Λογοθέτη

Σε δήλωσή του, ο Μάνος Λογοθέτης αρνείται κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα, επικοινωνία ή σχέση με τις πράξεις που περιγράφονται στη δικογραφία. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησιακή σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως αναφέρεται σε τμήμα του υλικού.

Δείτε επίσης