Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς υποστήριξε σήμερα ότι η Μόσχα έκανε «σημαντικές παραχωρήσεις» στον Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, μετά τη σύνοδο κορυφής της 15ης Αυγούστου στην Αλάσκα.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το NBC, ο Βανς δήλωσε πως οι Ρώσοι, για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι χρόνια, έδειξαν ευελιξία σε βασικά τους αιτήματα και συμμετέχουν ενεργά σε μια «καλόπιστη διπλωματική διαδικασία».
Η αντίδραση των Δημοκρατικών και οι διαφωνίες για την ειρήνη
Οι Δημοκρατικοί ωστόσο θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «κοροϊδεύει» τον Αμερικανό ομόλογό του και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο. Ο γερουσιαστής Άνταμ Σιφ χαρακτήρισε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «βετεράνο ψεύτη», ενώ τόνισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει «μπλοκαριστεί».
Οι προσπάθειες και οι δυσκολίες που παραμένουν
Παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από πλευράς Τραμπ, οι θέσεις της Ρωσίας και του Κιέβου παραμένουν ασυμβίβαστες. Ο Αμερικανός απεσταλμένος για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Κίεβο, με αφορμή την 34η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία δηλώνει πως είναι έτοιμη να συζητήσει τα αναγκαία βήματα για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Βανς σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχίσουν τη σύγκρουση.
Εκτιμήσεις ειδικών για τον ρόλο του Πούτιν
Ο πρώην επικεφαλής της CIA και απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους ανέφερε στο κανάλι ABC ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος Πούτιν», σημειώνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων.
- Η Αγία Σοφία έχει υπόγειο δίκτυο 9 χιλιομέτρων – Τι αποκάλυψε η έρευνα
- Κωνσταντίνος Φλώρος (1930-2026): Έφυγε ο κορυφαίος Έλληνας που αποκρυπτογράφησε τα μυστικά της ευρωπαϊκής μουσικής κληρονομιάς
- Πατρίσιο Γκουσμάν: Έφυγε ο Χιλιανός ντοκιμαντερίστας της μνήμης
- Κάρνεϊ στην Ευρωβουλή: «Καναδάς και Ευρώπη δεν είναι σύμμαχοι μόνο όταν ο καιρός είναι καλός»
- Αβραμόπουλος: Ζητά την άρση ασυλίας του για το Qatargate – Τι αναφέρει στο υπόμνημά του






