18 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Σεισμός 4,2 Ρίχτερ κοντά στα Βασιλικά Ιστιαίας – Τι λέει ο Λέκκας

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ κοντά στα Βασιλικά Ιστιαίας – Τι λέει ο Λέκκας

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Εύβοια, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα προβλήματα.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε περιοχή της βόρειας Εύβοιας, όπου έχει καταγραφεί και στο παρελθόν σεισμική δραστηριότητα.

Το επίκεντρο και το εστιακό βάθος

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Το μικρό εστιακό βάθος συνέβαλε στο να γίνει η δόνηση αισθητή σε αρκετές περιοχές, μεταξύ άλλων και στην Αττική. Η βόρεια Εύβοια έχει βρεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο επίκεντρο σεισμικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότερες δονήσεις του Ιουνίου. Οι σεισμοί στη Βόρεια Εύβοια

Λέκκας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε τη δόνηση ασθενή, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από τους επιστήμονες.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμικότητα και για τον λόγο αυτό οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αν θα ακολουθήσει νέα, μεγαλύτερη δόνηση. «Το παρακολουθούμε, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα δώσει και άλλον σεισμό», σημείωσε.

Χωρίς αναφορές για ζημιές

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια ή προβλήματα στις υποδομές από τη σεισμική δόνηση.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, καθώς η καταγραφή τυχόν νέων δονήσεων τις επόμενες ώρες θα επιτρέψει καλύτερη αξιολόγηση του φαινομένου. Η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της επιστημονικής παρακολούθησης.

Δείτε επίσης