Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Φλόριντα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «καλό και πολύ παραγωγικό», στέλνοντας σήμα κινητικότητας ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) στην κεντρική τραπεζαρία της κατοικίας του στο Μαρ-α-Λάγκο. Όπως σημείωσε, στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Τύπος, υπογραμμίζοντας τον δημόσιο και πολιτικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Λευκού Οίκου να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές, την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για μια συνολική ειρηνευτική λύση.
Ζελένσκι: Συντονισμός με Λονδίνο και Ευρωπαίους εταίρους
Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι είχε «ενδελεχή» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο X, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τόσο τις προετοιμασίες για τη συνάντηση στη Φλόριντα όσο και το σύνολο των επαφών του Κιέβου με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Βρετανό πρωθυπουργό για την κατάσταση στο μέτωπο και για τις συνέπειες των πρόσφατων ρωσικών πληγμάτων, τα οποία έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.
Τι θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια και η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις στο Κίεβο, αυξάνοντας την πίεση πριν από τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, στην ατζέντα θα βρεθούν ζητήματα εγγυήσεων ασφάλειας και οικονομικής στήριξης, αλλά και «εδαφικά ζητήματα», με το μέλλον του Ντονμπάς να παραμένει σημείο αιχμής στη σύγκρουση Μόσχας – Κιέβου. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε ισχυροί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Κλιμάκωση ρωσικών επιθέσεων και διεθνής πίεση
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνάντησης, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές και μη επανδρωμένες επιθέσεις κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής της θέσης. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «δείχνει την επιθυμία της να συνεχίσει τον πόλεμο», τονίζοντας ότι μόνο με ενιαίο μέτωπο Ευρώπης και ΗΠΑ μπορεί να ανακοπεί η ρωσική στρατηγική.
Στήριξη από τον Καναδά και αισιοδοξία για πρόοδο
Στο πλαίσιο της διεθνούς κινητικότητας, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε το Σάββατο στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ. Ο τελευταίος ανακοίνωσε πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. καναδικών δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καταδικάζοντας τη «βαρβαρότητα» των τελευταίων ρωσικών επιθέσεων.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας των 20 σημείων που συζητείται με τις ΗΠΑ είναι «έτοιμο κατά 90%», καλλιεργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό βήμα προς μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη».