Η εκλογική ετοιμότητα της κυβέρνησης, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, η κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη και οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα της ΜΚΟ με τα 2,83 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, στις κυβερνητικές προτεραιότητες και στις πολιτικές ισορροπίες ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στο διεθνές πεδίο, η κρίση στο Ορμούζ εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές ενέργειας, ενώ οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ – Οι κινήσεις Μητσοτάκη και το βλέμμα στο 2027
Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τον κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώνει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου. Η ακρίβεια, η οικονομία και τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής διαμορφώνουν ένα απαιτητικό πολιτικό περιβάλλον.
Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η κινητοποίηση αποτελεί προετοιμασία για πρόωρες εκλογές ή οργανωτική ανασύνταξη ενόψει της αναμέτρησης του 2027. Το πολιτικό ρεπορτάζ.
Υπουργικό Συμβούλιο: AI στην εργασία, πλατφόρμες και Δικαστική Αστυνομία
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.
Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται οι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και η μετατροπή της Δικαστικής Αστυνομίας σε Σώμα Ασφαλείας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός για τον χρόνο των εκλογών. Η επίσημη ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Νέα πίεση στην Αθήνα
Η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης επαναφέρει στο προσκήνιο τις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις και τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα καλείται να αξιολογήσει τη θεσμική βαρύτητα της απόφασης, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Τρίπολης. Η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει και την πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό, καθώς συνδέεται με την κριτική προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική.
Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη
Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται η εμπρηστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι έρευνες στρέφονται στην ταυτοποίηση των δραστών και στη διερεύνηση των κινήτρων, ενώ αναμένονται οι πολιτικές αντιδράσεις και οι τοποθετήσεις των κομμάτων.
Κακοκαιρία: Πλημμύρες στη Ρόδο και προβλήματα σε νησιά και ηπειρωτικές περιοχές
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στη Ρόδο, με περιοχές όπως ο Αρχάγγελος και τα Αφάντου να βρίσκονται στο επίκεντρο των πλημμυρικών φαινομένων. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμάρρους, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκαν απεγκλωβισμοί κατοίκων.
Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στη Σάμο, στον Βόλο και στην Κάλυμνο. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις, ενώ εστάλη νέο μήνυμα 112 για περιορισμό των μετακινήσεων. Η εικόνα από τις πλημμύρες.
Κύκλωμα ΜΚΟ: Οι διαδρομές των 2,83 εκατ. ευρώ και η χειραγώγηση αγώνων
Νέες διαστάσεις αποκτά η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να χρησιμοποιούσε σωματείο-ΜΚΟ για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, μέρος των χρημάτων διοχετευόταν σε άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,83 εκατ. ευρώ, ενώ έξι άτομα συνελήφθησαν. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις οικονομικές διαδρομές, στους λογαριασμούς και στις σχέσεις των εμπλεκομένων με ποδοσφαιρικά σωματεία. Η υπόθεση προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την εκμετάλλευση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εποπτεία των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..
Γκράβα: Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία μετά την αναστάτωση
Άνοιξαν ξανά τα σχολεία στο συγκρότημα της Γκράβας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα διακοπής της λειτουργίας τους. Οι έλεγχοι δεν εντόπισαν διαρροή αερίου, ωστόσο η αιτία της οσμής που είχε προκαλέσει την αναστάτωση εξακολουθεί να απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η θέρμανση αναμένεται να επανέλθει μετά τις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις και πιστοποιήσεις. Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Συνταξιούχοι και επίδομα θέρμανσης: Οι πληρωμές του Νοεμβρίου
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προγραμματισμένες ενισχύσεις προς τους συνταξιούχους και η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης. Η ετήσια ενίσχυση των συνταξιούχων διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, με την καταβολή να αναμένεται μέσα στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης προετοιμάζονται για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Οι ενισχύσεις του Νοεμβρίου.
Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στη μεταποίηση
Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να αναπτύσσεται τον Οκτώβριο, αλλά με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Τα στοιχεία του δείκτη PMI καταγράφουν πιέσεις από το αυξημένο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, καθώς και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η εξέλιξη έχει σημασία για τις επιχειρήσεις, καθώς η επιβράδυνση της παραγωγής μπορεί να επηρεάσει τις επενδύσεις και την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία για τη μεταποίηση.
Ιράν – ΗΠΑ: Το Ορμούζ κρατά σε αγωνία τις αγορές πετρελαίου
Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας οδού. Η Τεχεράνη αναφέρει ότι δύο δεξαμενόπλοια τυλίχθηκαν στις φλόγες έπειτα από πρόσκρουση σε νάρκες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, με ή χωρίς συμφωνία.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς οι αγορές προεξοφλούν πιθανή διπλωματική αποκλιμάκωση. Ωστόσο, η απειλή νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων παραμένει, ενώ η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Al Jazeera.
ΗΠΑ: Οι Midterms της Τρίτης και το πολιτικό στοίχημα του Τραμπ
Οι ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελούν κρίσιμο τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του ατζέντα. Η μάχη για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του Λευκού Οίκου να προωθήσει τη νομοθετική του πολιτική.
Η αναμέτρηση στο Τέξας και σε άλλες κρίσιμες πολιτείες συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες στην Ουάσιγκτον για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας. Η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ.
Βουλγαρία: Η Ιλιάνα Γιότοβα γίνεται η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος
Η Ιλιάνα Γιότοβα επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, συγκεντρώνοντας 57,58% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα. Ο αντίπαλός της, Αντρέι Γκιούροφ, έλαβε 39,47%.
Η νίκη της αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία λόγω της σχέσης της με τον πρώην πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έχει επικρίνει τη δυτική στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας και έχει ταχθεί υπέρ μιας διπλωματικής λύσης. Τα αποτελέσματα στη Βουλγαρία.
Γερμανία: Βίαια επεισόδια στις κινητοποιήσεις της Gen Z
Οι κινητοποιήσεις της νεότερης γενιάς στη Γερμανία για το κόστος ζωής, την εκπαίδευση και την αντίθεση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία συνοδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν και 54 συνελήφθησαν. Η βία στη διάρκεια των συγκεντρώσεων μεταφέρει πλέον τη συζήτηση από τα κοινωνικά αιτήματα στην ασφάλεια και στη διαχείριση των κινητοποιήσεων από τις αρχές. Οι αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Ισπανία: Στους 69 οι νεκροί από τη σιδηροδρομική τραγωδία
Στους 69 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι αρχές εξετάζουν τις αποφάσεις του κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας και τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η τραγωδία αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη συντήρηση των σιδηροδρομικών υποδομών, μετά και το πολύνεκρο δυστύχημα του Ιανουαρίου. Η εξέλιξη της έρευνας.
Ουκρανία – Ρωσία: Στόχος κυβερνοεπιθέσεων οι εφαρμογές συναγερμού
Εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την προειδοποίηση πολιτών σχετικά με αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Οι επιθέσεις προκάλεσαν ψευδείς προειδοποιήσεις για πυρηνικές και χημικές απειλές, αναδεικνύοντας την ευπάθεια κρίσιμων ψηφιακών υποδομών σε συνθήκες πολέμου.
Το περιστατικό αναδεικνύει τη διεύρυνση του πεδίου των συγκρούσεων στον κυβερνοχώρο, με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια των πολιτών. Το ρεπορτάζ του Associated Press.
Ευρώπη: Η Gen Z στους δρόμους από τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία
Οι κινητοποιήσεις της νεότερης γενιάς συνεχίζονται στη Γαλλία και τη Γερμανία, με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους ζωής, τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Στη Γαλλία οι διαδηλώσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, ενώ στη Γερμανία τα επεισόδια στη Φρανκφούρτη ανέδειξαν τη διαφορετική δυναμική που αποκτά το κίνημα. Η κοινωνική δυσαρέσκεια των νέων αποτελεί πλέον σημαντικό πολιτικό παράγοντα για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οι κινητοποιήσεις στη Γερμανία.
Υεμένη: Η Ερυθρά Θάλασσα στο νέο επίκεντρο της περιφερειακής κρίσης
Οι εξελίξεις στην Υεμένη και η δράση των Χούθι προσθέτουν ένα ακόμη μέτωπο αστάθειας στην περιοχή, την ώρα που η κρίση στο Ορμούζ απειλεί τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και την ενεργειακή τροφοδοσία.
Η σύνδεση των δύο θαλάσσιων διαδρόμων έχει ιδιαίτερη σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς ενδεχόμενη κλιμάκωση μπορεί να επηρεάσει τις μεταφορές, το κόστος ασφάλισης και τις τιμές των προϊόντων. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.






