Τις βασικές τάσεις που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μιλώντας στο ERTnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά».
Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν θεαματικές ποιοτικές μεταβολές στην κοινή γνώμη, ωστόσο «οι αρνητικές διαθέσεις συνεχώς διευρύνονται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η τάση αποτυπώνει μια κοινωνία που αισθάνεται εγκλωβισμένη και χωρίς προσδοκίες.
Ο κ. Φαναράς περιέγραψε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κοινωνική παθητικότητα: «Είναι ένα κλίμα που δεν βοηθάει τη χώρα, δεν βοηθάει τη δημιουργία. Οδηγεί σε αδράνεια και δυσκολεύει τόσο τη δουλειά της κυβέρνησης όσο και του πολιτικού συστήματος συνολικά». Όπως σημείωσε, η ψυχολογία των πολιτών είναι κρίσιμη για την αναπτυξιακή προοπτική μιας χώρας, καθώς «οι κοινωνίες που προοδεύουν είναι εκείνες με υψηλούς δείκτες ικανοποίησης και προσδοκιών από τη ζωή».
Απαισιοδοξία στην περιφέρεια και στους αγρότες
Στους δείκτες οικονομικού κλίματος, οι πιο απαισιόδοξες κοινωνικές ομάδες παραμένουν οι αγρότες, ανέφερε ο επικεφαλής της Metron Analysis, επισημαίνοντας ότι η κρίση εμπιστοσύνης εντείνεται από τα πρόσφατα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Χρειάζονται λύσεις πιο δραστικές, που να ενεργοποιήσουν ξανά τη μηχανή της ανάπτυξης και της παραγωγής», υπογράμμισε.
Κατά τον κ. Φαναρά, η θετική πορεία των τελευταίων ετών στα δημοσιονομικά μεγέθη στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και στους ευρωπαϊκούς πόρους. «Αν οι πυλώνες αυτοί παρουσιάσουν δυσλειτουργίες, η επίπτωση θα είναι ευρύτερη και δεν θα περιοριστεί μόνο στους αγρότες», προειδοποίησε.
Η ανασφάλεια ως νέο συλλογικό συναίσθημα
Η ανασφάλεια, όπως είπε, έχει πλέον μετατραπεί σε διαρκές ψυχολογικό φαινόμενο, με «τρομακτικές διαστάσεις» διεθνώς. «Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο· σχετίζεται με τις παγκόσμιες απειλές και την αίσθηση αβεβαιότητας που διαπερνά τις σύγχρονες κοινωνίες».
Η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική
Ο κ. Φαναράς υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα –κυβέρνηση και αντιπολίτευση– έχει δύο καθήκοντα: «Πρώτον, να πείσει ότι αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, καθώς η πολιτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Δεύτερον, να προτείνει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα δείχνει ποια είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα».
Κατά την εκτίμησή του, η δημόσια συζήτηση έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αντιπαραθέσεων για τα λάθη του παρελθόντος, αντί να επικεντρώνεται σε προτάσεις για το μέλλον. «Αν ρωτήσεις τους πολίτες, η πλειοψηφία πιστεύει ότι το πολιτικό περιβάλλον αναπαράγει το πρόβλημα, δεν το λύνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζητείται νέο σχέδιο και όχι “business as usual”
Ο πρόεδρος της Metron Analysis υπογράμμισε ότι η κοινωνία ζητά αλλαγή πορείας: «Περισσότερο από 60% των πολιτών δηλώνει ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κυβερνητική εναλλαγή». Όπως εξήγησε, η δυσαρέσκεια δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε στήριξη κάποιας εναλλακτικής πρότασης, καθώς «πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν πια πολιτικές λύσεις».
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φαναρά, δημιουργεί ένα νέο είδος κρίσης: μια κοινωνία αποστασιοποιημένη, με χαμηλή εμπιστοσύνη και περιορισμένη συμμετοχή στα κοινά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη λογική του business as usual. Χρειάζεται επανασχεδιασμός και συλλογικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα», κατέληξε.
- Στράτος Φαναράς: Η αρνητική διάθεση των πολιτών βαθαίνει
- Ο ΟΠΑΠ στην κορυφή του κόσμου για το Υπεύθυνο Παιχνίδι: Αναδείχθηκε “Global EGR Safer Gambling Operator of the Year 2025”
- Ο Σωτήρης Σέρμπος νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής
- Χάκαραν το Gmail: Τεράστια διαρροή 183 εκατομμυρίων κωδικών – Τι να κάνετε για να προστατευθείτε
- Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου