Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας, της παιδείας, της υγείας, της δικαιοσύνης και της αγροτικής ανάπτυξης. Τόνισε ότι «μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση δίνει συνεχή μάχη για τη συγκράτηση των τιμών και τη στήριξη της κοινωνίας με πράξεις και όχι με λόγια».
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε από το μέτωπο της ακρίβειας, ανακοινώνοντας τη συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για διπλασιασμό των βασικών προϊόντων με μειωμένες τιμές — από 1.000 σε πάνω από 2.000 κωδικούς. Το μέτρο καλύπτει είδη διατροφής, καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ και επιβάλλονται πρόστιμα στις παραβάσεις.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διάθεσή του ξεκίνησε «στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τετραετίας», στα 1,09 ευρώ το λίτρο στην Αττική. Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ για ορεινές περιοχές, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται πριν από τα Χριστούγεννα.
Νέο εργασιακό πλαίσιο και ευκαιρίες απασχόλησης
Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα πλαίσιο που ωφελεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις», υπενθυμίζοντας ότι «μια διευρυμένη πλειοψηφία της Βουλής υπερψήφισε τουλάχιστον τα μισά άρθρα».
Απαντώντας στην κριτική για το υποτιθέμενο «13ωρο», τόνισε πως πρόκειται για ρύθμιση που ισχύει ήδη σε περιπτώσεις πολλαπλής απασχόλησης και εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση, με συναίνεση του εργαζόμενου και αυστηρούς περιορισμούς — έως τρεις ημέρες τον μήνα. «Η άρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση», ξεκαθάρισε, ενώ σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν 45 προτάσεις κοινωνικών εταίρων, μεταξύ αυτών και της ΓΣΕΕ.
Επαγγελματική εκπαίδευση και νέες Ακαδημίες Κατάρτισης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε επίσης τη νέα μεταρρύθμιση για την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, με τη δημιουργία των Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΑΕΚ). Οι Ακαδημίες θα ιδρύονται από ιδιωτικούς φορείς — επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επιμελητήρια — με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, όπως η οινοπαραγωγή.
«Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενισχύσεις για αγρότες και αποζημιώσεις
Στον αγροτικό τομέα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 153 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία και τη μελισσοκομία. Μέσα στον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οκτώ ακόμη κατηγορίες πληρωμών, καθώς και προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης — περίπου 600 εκατ. ευρώ — και επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Για τους παραγωγούς που επλήγησαν από ζωονόσους, προβλέπεται αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων έως το 2026, ενώ επανέρχεται το ευνοϊκό αγροτικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» για μείωση του ενεργειακού κόστους. «Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του – όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», υπογράμμισε.
Αποκατάσταση πυρόπληκτων και στεγαστική συνδρομή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έκδοση νέων αποφάσεων οριοθέτησης πυρόπληκτων περιοχών, με κρατική στεγαστική συνδρομή έως 150 τ.μ. ανά ιδιοκτησία, χωρίς δάνειο. Όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν φέτος λιγότερες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της 20ετίας».
Υγεία: Νέα έργα και αναμόρφωση του ΕΣΥ
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026. Μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αττικόν», τόνισε ότι «η αναμόρφωση του ΤΕΠ αλλάζει ριζικά τον τρόπο παροχής υπηρεσιών», ενώ η νέα Ογκολογική Μονάδα καθιστά το νοσοκομείο «κέντρο ολιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο».
Ευχαρίστησε τον Αθανάσιο Μαρτίνο για τη δωρεά και αναφέρθηκε σε νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Δικαιοσύνη: Ψηφιοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα diathikes.gr, που τίθεται σε λειτουργία την 1η Νοεμβρίου και επιτρέπει τη δημοσίευση διαθηκών ηλεκτρονικά, μειώνοντας τον χρόνο από 470 ημέρες σε μόλις μία εβδομάδα.
Παράλληλα, στο Πρωτοδικείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η εκδίκαση όλων των υποθέσεων του πρώτου τριμήνου του 2025, ενώ από τον Νοέμβριο θα διπλασιαστούν τα πινάκια εμπορικού-ενοχικού δικαίου, επιταχύνοντας την εκδίκαση 15.000 υποθέσεων.
Οδική ασφάλεια και ηλεκτρονικοί έλεγχοι
Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ολοκλήρωσε μια εκκρεμότητα 15 ετών με την έναρξη διασταυρωτικών ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη και ΚΤΕΟ. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πάνω από 100.000 ανασφάλιστα οχήματα. «Για πρώτη φορά εφαρμόζεται σταθερό και αξιόπιστο πλαίσιο για ασφαλή κυκλοφορία και μείωση τροχαίων», υπογράμμισε.
Πολιτισμός: Ψηφιακή πύλη Τατοΐου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία της νέας ψηφιακής πύλης του Υπουργείου Πολιτισμού — tatoicollections.culture.gov.gr — όπου φιλοξενούνται πάνω από 70.000 ψηφιοποιημένα αντικείμενα από το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου. «Ήδη έχουν γίνει 77.000 επισκέψεις· αξίζει να περιηγηθείτε στη συλλογή», είπε.
Αθλητισμός: Αναβαθμίσεις και νέα έργα
Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα έργα αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων. Το Καυτανζόγλειο Στάδιο λειτουργεί πλέον ξανά με πλήρη χωρητικότητα και άδεια μετά από 65 χρόνια, ενώ προχωρούν έργα σε Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ΟΑΚΑ και άλλες περιοχές της χώρας.
«Για πρώτη φορά μετά το 2004, αντικαταστάθηκε όλο το ταρτάν στο ΟΑΚΑ», είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με κεντρικό μήνυμα τη «συνεχή προσπάθεια για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο, μετρήσιμα αποτελέσματα και σεβασμό προς τους πολίτες».
- Δημήτρης Μπίμπας / Η Ελλάδα σε καθυστέρηση φάσης: Ο Προϋπολογισμός του 2026 και η απώλεια της ευρωπαϊκής σύγκλισης
- Μητσοτάκης: Μάχη για τη συγκράτηση των τιμών και στήριξη της κοινωνίας με πράξεις – Ψηφιακή συλλογή από το βασιλικό κτήμα Τατοΐου
- «No Kings»: Εκατομμύρια Αμερικανοί στους δρόμους κατά του Τραμπ
- Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Διονύση Σαββόπουλου
- Η Θεοδώρα Τζάκρη «ανέβασε» κατά λάθος ιδιωτική συνομιλία με τον Κασσελάκη – Σάλος στα κοινωνικά δίκτυα