Η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, αναμένεται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για μια επίσκεψη με βαρύνουσα θεσμική και πολιτική σημασία. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα επισκεφθεί το γραφείο της υπηρεσίας στη χώρα μας και θα έχει σειρά συναντήσεων με εθνικές αρχές, ανοίγοντας εκ των πραγμάτων την ατζέντα σε θέματα που απασχολούν έντονα την ελληνική κοινωνία και τη Δικαιοσύνη.
Επί τάπητος ΟΠΕΚΕΠΕ και Τέμπη
Οι εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι έρευνες για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης και απάτης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθούν στο τραπέζι. Εξίσου αναμένεται να συζητηθεί και η τραγωδία των Τεμπών, που έχει αναδείξει καίρια ζητήματα διαφάνειας, ευθυνών και λειτουργίας του κράτους. Η παρουσία της Κοβέσι, άλλωστε, φέρνει στο προσκήνιο τη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές αρχές σε υποθέσεις που συνδέονται με ευρωπαϊκά κονδύλια και ευρύτερα ζητήματα δημόσιου συμφέροντος.
Συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον επικεφαλής των τελωνείων και τον γενικό εισαγγελέα. Οι επαφές αυτές εκλαμβάνονται ως μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας στη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με διασπάθιση κοινοτικών πόρων, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.
Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα
Η επίσκεψη θα κορυφωθεί με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η κ. Κοβέσι την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί. Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της από την παρουσία της στην Αθήνα και να απαντήσει σε ερωτήσεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Η παρέμβασή της συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει σαφείς ενδείξεις για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
- Οικονομική βόμβα με τα «Σπιτάκια ανακύκλωσης» – Οι Δήμοι πρέπει να επιστρέψουν 40 εκατ. ευρώ
- Η Λάουρα Κοβέσι στην Αθήνα για επαφές με εθνικές αρχές – Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη
- Καιρός: Νεφώσεις και σποραδικά φαινόμενα με σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες
- Η Ουάσιγκτον ξανά στο χείλος του γκρεμού: Τι είναι το shutdown και τι μπορεί να προκαλέσει
- Τραμπ – Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο: Διπλωματική μάχη για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα