Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά παραμένοντας πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Νέες εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Σύμφωνα με τη σημερινή περιοδική της έκθεση, η ΤτΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2025, με περαιτέρω υποχώρηση στο 1,9% το 2026, πριν από μια μικρή ανάκαμψη στο 2,1% το 2027. Πρόκειται για αναθεώρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου, όταν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,3% φέτος και σταθεροποίηση στο 2,1% την επόμενη διετία.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3,1% το 2025, κυρίως λόγω της επιμονής των υψηλών τιμών στις υπηρεσίες.
Στήριξη από κατανάλωση και επενδύσεις
Η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, με ώθηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό 2% την περίοδο πρόβλεψης, καθώς η απασχόληση ενισχύεται, οι μισθοί αυξάνονται και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Οι συνολικές επενδύσεις προβλέπεται να σημειώσουν μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%, αν και οι δημόσιες επενδύσεις θα καταγράψουν αρνητική μεταβολή το 2027.
Δημοσιονομικός χώρος και νέα μέτρα
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει νέα επεκτατικά μέτρα στη ΔΕΘ, με κόστος 1,8 δισ. ευρώ το 2026 και 2,5 δισ. ευρώ το 2027, τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην οικονομία.
Κίνδυνοι και αβεβαιότητες
Παρά τις θετικές προοπτικές, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη κρίνονται «καθοδικοί». Η ΤτΕ επισημαίνει ότι γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Υψηλότεροι ρυθμοί από την ευρωζώνη
Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι, ακόμη και με τις νέες πιο συγκρατημένες προβλέψεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, διατηρώντας τη δυναμική της περιόδου 2025-2027 σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.