Ένα εντυπωσιακό, σχεδόν απόκοσμο φαινόμενο καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Αυγούστου στην παραλία του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια, προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Αμέτρητα μικρά ψάρια άρχισαν κυριολεκτικά να εκτινάσσονται από τη θάλασσα προς τη στεριά, με αρκετούς να σπεύδουν να βιντεοσκοπήσουν το θέαμα που έγινε viral στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες.
Το φαινόμενο αυτό, αν και σπάνιο σε τέτοια κλίμακα, δεν είναι άγνωστο στους ντόπιους της Εύβοιας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οφείλεται σε μία ιδιαίτερη θαλάσσια συμπλοκή. Αυτή την εποχή, τα ψάρια γοφάρια (γνωστά και ως λουφάρι, δαγκανιώρος ή δοντάς, με το επιστημονικό όνομα Pomatomus saltatrix) κυνηγούν μανιωδώς κοπάδια από μικρότερα ψάρια φρίσσες. Πανικόβλητες, οι φρίσσες προσπαθούν να ξεφύγουν, πολλές φορές βγαίνοντας εκτός του νερού, γεγονός που δημιουργεί το θέαμα των ψαριών που φαίνεται να «πετάνε» πάνω από τα νερά.
Ο Αλμυροπόταμος φημίζεται για τα καθαρά του νερά και την πλούσια θαλάσσια ζωή, και το συγκεκριμένο θέαμα προσέφερε μια μοναδική εμπειρία σε όσους είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν από κοντά.
Τα γοφάρια θεωρούνται ψάρια με ισχυρά και κοφτερά δόντια και σάρκα υψηλής θρεπτικής αξίας, παρόλο που η γεύση τους δεν είναι ιδιαίτερα εκλεκτή. Αν και δεν θεωρούνται από τα πιο νόστιμα ψάρια, μπορούν να γίνουν ευχάριστα με κατάλληλη μαρινάδα και τρόπο μαγειρέματος. Η έντονη κυνηγετική τους δραστηριότητα αυτήν την περίοδο φαίνεται να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα μαζικής κινητικότητας των ψαριών, τα οποία ίσως συνδέονται και με αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού, την αναζήτηση τροφής ή την προστασία από μεγαλύτερα αρπακτικά.
Το εντυπωσιακό θέαμα της εκτίναξης ψαριών στην παραλία του Αλμυροποτάμου της Εύβοιας, παρόλο που σχετίζεται με φυσικές συμπλοκές στην τροφική αλυσίδα της θάλασσας, προσέφερε μια μοναδική οπτική εμπειρία που προκάλεσε ενθουσιασμό και συζητήσεις τόσο σε ντόπιους όσο και σε επισκέπτες, καθώς και ευρύτερη απήχηση με την κυκλοφορία των βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Με αυτό τον τρόπο, το γοφάρι αποκτά ξανά ενδιαφέρον όχι μόνο ως ψάρι διατροφής με θρεπτικά χαρακτηριστικά αλλά και ως σημαντικό στοιχείο της θαλάσσιας οικολογίας που δημιουργεί ιδιαίτερα και σπάνια φαινόμενα ζωής στις ελληνικές θάλασσες.
Αυτό το καλοκαιρινό φαινόμενο, που είναι γνωστό αλλά σπάνια τόσο εκρηκτικό, θυμίζει πόσο ζωντανές και απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι θάλασσες μας, και πόσο αξίζει να τις παρακολουθούμε με σεβασμό και θαυμασμό.
***Τα ψάρια γοφάρια λέγονται επίσης λουφάρι, δαγκανιώρος και δοντάς. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Pomatomus saltatrix. Είναι ένα μεγάλο ψάρι που ζει στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, με χαρακτηριστικά όπως πλακωτό και μακρουλό σώμα, μολυβί και γαλαζοπράσινη ράχη, ασημόλευκη κοιλιά και μια έντονη μαύρη γραμμή από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Το γοφάρι έχει πολύ γερά και κοφτερά δόντια, και το κεφάλι του είναι μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του σώματος.