Αδικήματα βαριάς ποινικής φύσης, παρακολουθήσεις και καταγγελίες για παρεμπόδιση των ερευνών συγκλονίζουν την υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ένα σκάνδαλο με πολλά επίπεδα
Εγκληματική οργάνωση, απάτη, υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, απιστία: αυτά είναι μόνο μερικά από τα αδικήματα που διερευνά το ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων. Το σκάνδαλο, που σχετίζεται κυρίως με επιδοτήσεις σε κτηνοτρόφους και διαχείριση βοσκοτόπων, έχει ήδη οδηγήσει στη διαβίβαση μιας πρώτης δικογραφίας στη Βουλή για πιθανή εμπλοκή δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη Βουλή η δικογραφία για Βορίδη και Αυγενάκη
Η υπόθεση αγγίζει πλέον την κορυφή του πολιτικού συστήματος, με τη δικογραφία να διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή, κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη ως πιθανά εμπλεκόμενους στην υποβοήθηση ή υποκίνηση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών γεωργικών κονδυλίων.
Αν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς –όπως προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα– εντούτοις αναφέρει ρητά στο έγγραφο αποστολής της ότι «κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για πιθανή εμπλοκή τους κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους».

Καταγραφές συνομιλιών αποκαλύπτουν το δίκτυο
Στο υλικό της δικογραφίας περιλαμβάνονται ηχογραφημένες και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες προσώπων με κομβικό ρόλο στο δίκτυο των παράνομων επιδοτήσεων. Οι παρακολουθήσεις διατάχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνουν σε βάθος την πυραμίδα της παρανομίας: από τους ωφελημένους κτηνοτρόφους στη βάση, μέχρι τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων και τις εταιρείες που διαχειρίζονταν τις πληρωμές.
Οι συνομιλίες εκτιμάται ότι τεκμηριώνουν όχι μόνο τον τρόπο κατανομής των παράνομων επιδοτήσεων αλλά και τον ρόλο συγκεκριμένων υπηρεσιακών και ιδιωτικών παραγόντων.
Το σκάνδαλο εξαπλώνεται – Έρχονται νέες δικογραφίες
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν περιορίζεται στις επιδοτήσεις για βοσκοτόπια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης των ερευνών και σε άλλους επιδοτούμενους τομείς της αγροτικής παραγωγής, όπως η μελισσοκομία και η ελαιοπαραγωγή.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες δικογραφίες με πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές την τελευταία δεκαετία.
Καμπανάκι και από τις Βρυξέλλες – Πρόστιμα 400 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα έχει ήδη τιμωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βαρύτατα πρόστιμα για τις παραβάσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις. Το τελευταίο, ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά σωρεία παρατυπιών της τελευταίας δεκαετίας. Πρόκειται για αποκαλυπτική ένδειξη ότι το σκάνδαλο δεν είναι απλώς διαχειριστικό, αλλά αγγίζει τον πυρήνα της πολιτικής ευθύνης και της θεσμικής αδράνειας.
Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και παραιτήσεις
Πρόσφατες εφόδους του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, έφεραν στο φως νέο αποδεικτικό υλικό, το οποίο επεξεργάζεται το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών.
Στη διάρκεια των ελέγχων υπήρξαν καταγγελίες για παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτών, ενώ ακολούθησε και η παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, επίτιμου δικαστικού Νίκου Σαλάτα. Ο ίδιος κατήγγειλε δημόσια τις μεθοδεύσεις γύρω από τις παράνομες επιδοτήσεις, ενισχύοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για βαθύ και εκτεταμένο σκάνδαλο.
Η έρευνα συνεχίζεται – «Έχει ψωμί», λένε οι Εισαγγελείς
Το ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει καταστήσει σαφές ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν με ένταση ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο. Εκτιμάται ότι εμπλέκονται δεκάδες στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ιδιώτες και ωφεληθέντες αγρότες, ενώ η αποσαφήνιση πολιτικών ευθυνών θα επαφίεται πλέον στη Βουλή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή: «Το σκάνδαλο αυτό έχει πολύ βάθος. Και δυστυχώς, έχει πολύ ψωμί ακόμα…»
- Εφιαλτική πρόβλεψη για το μέλλον της χώρας: Πότε θα γεννηθεί ο τελευταίος Έλληνας
- Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Καλώς ήρθατε στον συναρπαστικό κόσμο των ηπαρινών
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κατηγορίες, οι συνομιλίες, το καμπανάκι των Βρυξελλών και οι αποκαλύψεις που έρχονται
- Ισραήλ-Ιράν: Οι εξελίξεις στην 9η ημέρα της σύγκρουσης
- Πώς να ξεχωρίσετε τις οχιές από τα ακίνδυνα φίδια στην Ελλάδα