Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δύο πλοία που βρίσκονταν στα ανοικτά των βουλγαρικών ακτών επλήγησαν από drones, με αποτέλεσμα το ένα να βυθιστεί. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τη Ρωσίδα πρέσβειρα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εντελώς απαράδεκτη», ενώ ενημέρωσε και το ΝΑΤΟ για το περιστατικό.
Οι επιθέσεις σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Μαύρη Θάλασσα έχει μετατραπεί σε κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, με άμεσες επιπτώσεις στην εμπορική ναυτιλία, στις εξαγωγές και στην ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα πλήγματα, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Την ίδια στιγμή, η βουλγαρική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία που να επιτρέπουν την επίσημη απόδοση ευθύνης σε μία από τις εμπόλεμες πλευρές, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις των αρχών στρέφονται προς τη Ρωσία.
Το χρονικό των επιθέσεων και η διάσωση των πληρωμάτων
Το πρώτο σήμα κινδύνου ελήφθη στις 01:30, ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ράντεφ. Το πλοίο με σημαία Μάλτας, ουκρανικής ιδιοκτησίας, είχε δεχθεί πλήγμα από τρία drones. Το πλήρωμά του διασώθηκε, ωστόσο πέντε ναυτικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη.
Το πλοίο «Chesea 3», με νηολόγιο στην Οδησσό, είχε 15μελές πλήρωμα, αποτελούμενο από επτά Ουκρανούς και οκτώ Αζέρους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Βάρνας, όπου παρασχέθηκε βοήθεια στους τραυματίες.
Το δεύτερο πλοίο βυθίστηκε, ενώ σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ένα μέλος του πληρώματός του διασώθηκε. Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των πληγμάτων που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας, όταν δύο εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση. Από εκείνο το περιστατικό, το ένα πλοίο βυθίστηκε και οι δέκα ναυτικοί του, εννέα Σύροι και ένας Αιγύπτιος, εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι 18 ναυτικοί του δεύτερου διασώθηκαν.
Στο ΝΑΤΟ μεταφέρει την υπόθεση η Σόφια
Σύμφωνα με τη βουλγαρική κυβέρνηση, τα δύο νέα πλήγματα σημειώθηκαν 18 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μπιάλα και 17 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κράπετς, κοντά στις βουλγαρικές ακτές. Η γεωγραφική εγγύτητα των επιθέσεων με τα χωρικά ύδατα της χώρας αυξάνει την ανησυχία στη Σόφια, η οποία καλείται να διαχειριστεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά σε θαλάσσια περιοχή κρίσιμης στρατηγικής σημασίας.
Ο Ράντεφ ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ενώ προανήγγειλε την κλήση της Ρωσίδας πρέσβειρας για εξηγήσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία που να επιτρέπουν την οριστική απόδοση ευθύνης στη μία ή στην άλλη πλευρά, παρά τις εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών που δείχνουν προς τη Ρωσία.
Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Συμμαχία, καθώς η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και οι επιθέσεις σημειώνονται σε θαλάσσια ζώνη που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της. Το γεγονός, πάντως, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ενεργοποίηση των μηχανισμών συλλογικής άμυνας, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα πραγματικά περιστατικά και τη νομική αξιολόγησή τους.
Φον ντερ Λάιεν: Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τις επιθέσεις με drones εναντίον εμπορικών πλοίων κοντά στις βουλγαρικές ακτές. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X χαρακτήρισε τη Μαύρη Θάλασσα ακόμη ένα μέτωπο κλιμάκωσης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα ζήτησε να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί κρίσιμο διάδρομο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την απειλή της πείνας ως μέσο πίεσης στη διεθνή κοινότητα.
Η ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης. Όπως καταγράφεται και σε σχετικά δημοσιεύματα του Libre.gr για τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και τις εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή, τα πλήγματα απειλούν πλέον όχι μόνο στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους, αλλά και τη λειτουργία των διεθνών εμπορικών διαδρόμων.
Η Μαύρη Θάλασσα σε ζώνη αυξημένου κινδύνου
Οι διαδοχικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία αναδεικνύουν τη διεύρυνση των κινδύνων για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα. Η περιοχή αποτελεί βασική οδό μεταφοράς σιτηρών, πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν άμεσα το κόστος ασφάλισης, τις αποφάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και την ομαλή διεξαγωγή των μεταφορών.
Το νέο περιστατικό εντείνει την πίεση προς τη Βουλγαρία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ενισχύσουν την επιτήρηση και τον συντονισμό τους. Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η εξακρίβωση της προέλευσης των drones και η τεκμηρίωση της ευθύνης, σε μια περιοχή όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας αυξάνουν διαρκώς τον κίνδυνο για πλοία που δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες.






