26 Ιούλ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: 325.000 εκκενώσεις, τεράστιες καταστροφές και φόβοι για νέο κύμα καύσωνα

Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: 325.000 εκκενώσεις, τεράστιες καταστροφές και φόβοι για νέο κύμα καύσωνα

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Δυτική Ευρώπη, η Γαλλία και η Ισπανία δίνουν μάχη με γιγάντιες δασικές πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και μαζικές εκκενώσεις οικισμών. Περισσότεροι από 325.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν δραματικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η φωτιά πλησιάζει το Μπορντό

Το μεγαλύτερο μέτωπο εξελίσσεται στη Ζιρόντ, στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, όπου η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατακαίγοντας περίπου 420.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τη μητροπολιτική περιοχή του Μπορντό, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αρχές. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο δήμαρχος της πόλης, Τομά Καζνάβ, ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται εκκένωση του Μπορντό.

Ωστόσο, διατάχθηκαν νέες εκκενώσεις σε αρκετούς δήμους της ευρύτερης περιοχής, η οποία αριθμεί περίπου 850.000 κατοίκους.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης σε καιρό ειρήνης

Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι στην περιοχή του Μπορντό βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανότατα η μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη Γαλλία σε περίοδο ειρήνης.

Μέχρι στιγμής περίπου 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους μόνο στη Ζιρόντ, ενώ συνολικά οι εκκενώσεις στη Γαλλία ξεπερνούν τις 250.000.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά συγκαταλέγεται ήδη στις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δυσμενή», επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ακόμη και το δικό της μικροκλίμα, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους και απρόβλεπτες μεταβολές στην πορεία της.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν:

  • 4.150 πυροσβέστες,
  • περίπου 1.500 στρατιώτες,
  • ελβετική ομάδα ενίσχυσης,
  • 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη,
  • μεταγωγικό A400M που πραγματοποιεί ειδικές επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Παράλληλα, ενεργά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν στις περιοχές Λαντ, Βαρ, Κορσική και Άνω Άλπεις.

«Η φωτιά δεν έχει λογική»

Ο Γκιγιόμ Μιλέ από την Υπηρεσία Πυρόσβεσης της Ζιρόντ περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη.

«Είναι μία πυρκαγιά που δεν έχει λογική. Δεν έχει σταθερή κατεύθυνση και δεν μπορεί να προβλεφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πιο ανησυχητική ήταν η προειδοποίηση του εκπροσώπου της Εθνικής Πυροσβεστικής Ομοσπονδίας, αντισυνταγματάρχη Νταβίντ Ανοτέλ, ο οποίος επισήμανε ότι το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να οδηγήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πυροσβεστικών δυνάμεων στα όριά τους.

Μεγάλα μέτωπα και στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης μία από τις σοβαρότερες περιόδους δασικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών.

Περίπου 75.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές γύρω από τη Μαδρίτη και τη Βαλένθια, ενώ οι φλόγες έχουν καταστρέψει περισσότερα από 250.000 στρέμματα γης δυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να ευνοούν την εξάπλωση των μετώπων, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση.

Σάντσεθ: «Έρχονται δύσκολες ώρες»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για εθνική συνεννόηση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως δήλωσε, οι πρώτες ενδείξεις από τη διάρκεια της νύχτας είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται κοινή δράση όλων των δημόσιων αρχών, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα συχνότερες κλιματικές κρίσεις.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ΄: «Χάνουμε ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά»

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε ΣΤ΄, επισκέφθηκε κέντρο φιλοξενίας πυρόπληκτων και εξέφρασε τη θλίψη του για τις καταστροφές.

Τόνισε ότι χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αρκετοί έχουν χάσει τις περιουσίες τους και ολόκληρη η χώρα θρηνεί την απώλεια μιας ανεκτίμητης φυσικής κληρονομιάς.

Πύρινο μέτωπο 280 χιλιομέτρων

Η γενική γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Ισπανίας, Βιρχίνια Μπαρκόνες, χαρακτήρισε την κατάσταση «εθνικών διαστάσεων έκτακτη ανάγκη».

Όπως ανέφερε, το ενεργό πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε περίπου 280 χιλιόμετρα, από την Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης έως τις επαρχίες Άβιλα και Τολέδο, με όλες τις διαθέσιμες κρατικές δυνάμεις να επιχειρούν για τον περιορισμό της καταστροφής.

Οι εξελίξεις σε Γαλλία και Ισπανία ενισχύουν τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών αρχών για την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων πυρκαγιών, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο κύμα καύσωνα που ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε επίσης