Κραυγή αγωνίας των γιατρών: Υπερπλήρεις οι ΜΕΘ – Λίστες αναμονής – Γίνεται επιλογή ασθενών

Με δραματικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ένα χρόνο μετά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο, με τις ΜΕΘ να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. Μάλιστα οι γιατροί έχουν φτάσει στο σημείο να επιλέγουν ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στην εντατική. «Για μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή, ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί» δηλώνει η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που νοσηλεύουν τους ασθενείς καλούνται να λάβουν την απόφαση.

«Τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει, αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό.

Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες, οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου στο MEGA, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, είναι περισσότεροι από τις διαθεσιμότητες που βγαίνουν καθημερινά.

«Όταν σε καθημερινή βάση είναι 10 – 15 κλίνες covid στο Λεκανοπέδιο και οι διασωληνωμένοι είναι 25, η πληρότητα ξεπερνάει το 100%. Δημιουργείται λίστα αναμονής» εξήγησε.

Η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας διευκρίνισε ότι η έλλειψη ΜΕΘ αφορά όλα τα νοσήματα και όχι μόνο τα περιστατικά κοροναϊού.

Μιλώντας για τα κριτήρια που οδηγούν τους γιατρούς στην επιλογή, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «συνήθως έχει να κάνει με την ηλικία, τις νοσηρότητες, ποιος έχει άμεση ανάγκη υποστήριξης, δηλαδή δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του».

Αναφορικά με τα covid περιστατικά, η Γεωργία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι ένα επιπλέον κριτήριο είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

«Δε θα έπρεπε και ειδικά μετά από τόσο καιρό, είναι ένας χρόνος που είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία, θα έπρεπε να ήμασταν πιο καλά προετοιμασμένοι.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο και αν υπάρχει τουλάχιστον δεν είμαστε ενήμεροι εμείς. Κάθε μέρα ρωτάμε τι θα γίνει και κάθε μέρα ακούμε “δεν ξέρουμε, θα δούμε”».

«124 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «αυτήν την στιγμή (16/3/21, 8 μμ) στην Αττική επίσημα 124 (εκατόν είκοσι τέσσερις) βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση ακόμα “διαπραγματεύεται” με τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες».

Πηγή: avgi.gr

About Author