Ρωσία: Αφέθηκε ελεύθερη η σύζυγος του Ναβάλνι – Πάνω από 2.000 συλλήψεις στις διαδηλώσεις – Καταδικάζει η Ε.Ε.

Ελεύθερη αφέθηκε η σύζυγος του ρώσου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, λίγες ώρες μετά την προσαγωγή της από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης. «Η Γιούλια Ναβάλνι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες», ανέφερε πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Tass. Είχε προσαχθεί το μεσημέρι επειδή συμμετείχε στην «παράνομη διαδήλωση» στην Πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, για την οποία δεν είχαν δώσει άδεια οι αρχές.

Δείτε το βίντεο από την προσαγωγή της:

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη Ρωσία, και οι οποίες κηρύχθηκαν όλες παράνομες, ενώ πολλοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει και νέες διαδηλώσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο, με αίτημα την αποφυλάκιση του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, όταν έφτασε στη Μόσχα αεροπορικώς από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε για τη δηλητηρίαση που υπέστη το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σιβηρία. Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Τις «μαζικές συλλήψεις» και «τη δυσανάλογη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ. «Θα συζητήσουμε την Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

About Author