Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από παρέμβαση Σαμαρά μέσω της Καθημερινής για τα εθνικά θέματα – Ηχηρά μηνύματα στο Μαξίμου για διερευνητικές και Μακεδονικό

Με την συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, μία ημέρα πριν την επίσημη και πανηγυρική επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατηγορηματικά κατά της «κατευναστικής πολιτικής» έναντι της Τουρκίας και βάζει κατακόκκινες γραμμές όπως αναφέρει ο ίδιος, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τάσσεται κατά του διαλόγου με την Τουρκία αλλά και κατά της προοπτικής για παραπομπή στη Χάγη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με την συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος δηλώνει ότι «προσερχόμαστε καλή τη πίστη σε διερευνητικές επαφές και ελπίζουμε ότι και η Τουρκική πλευρά θα προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα».

Παράλληλα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση με την κυβέρνηση όσον αφορά στο Μακεδονικό και προναγγέλλει ότι όταν έλθουν στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας δεν θα τα ψηφίσει.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του σε συνέντευξη ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο ή όπως την επαναδιατυπώνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Είναι σε ευθεία αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο οποίος χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μπορούν να καταλήξουν στο κοινό συμφωνητικό για παραπομπή στην Χάγη.

Ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον ακυρώνει όλη την ρητορική Μητσοτάκη περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας καθαρά: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Είναι έμμεση κριτική στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αντιπαρήλθε στη Βουλή το θέμα της αμυντικής συμφωνίας που θα συνόδευε την αγορά των φρεγατών επιστρατεύοντας λογιστικά επιχειρήματα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Όσον αφορά στο Μακεδονικό, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση ασκώντας κριτική και στην παρούσα κυβέρνηση που εκ των υστέρων αφενός χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική» και αφετέρου διακηρύσσει ότι «τηρεί και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο. Φυσικά προαναγγέλλει ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με την Βόρειο Μακεδονία δεν θα τις ψηφίσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία (και εμμέσως και στον φιλογερμανικό προσανατολισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη) λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, τώρα προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, μάλλον επιχαίρει για την δεξιά στροφή που σηματοδότησε ο ανασχηματισμός ενώ επιτίθεται φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…Ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν».

 

About Author