ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την παραπομπή Τραμπ – Πελόζι: Είναι επικίνδυνος για το έθνος – Σε λίγη ώρα η ψηφοφορία

Ένα βήμα πριν από την καθαίρεση βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει επίσημα από την εξουσία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου συζητείται το άρθρο παραπομπής του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Η ψηφοφορία, περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να οδηγήσει στην παραπομπή του Τραμπ, με έναν μικρό αλλά σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικανών να συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς.

Αυτό θα καθιστούσε τον Τραμπ ως τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, που γίνεται απόπειρα απομάκρυνσης του από το αξίωμα δύο φορές.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς. Η θετική ψήφος της πλειοψηφίας του Σώματος θα προκαλούσε δίκη στη Γερουσία, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές, εάν μια τέτοια δίκη θα διεξαχθεί εγκαίρως, προκειμένου να εκδιωχθει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, κατά την ομιλία της, είπε πως όσοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν πατριώτες, αλλά «εγχώριοι τρομοκράτες» που ωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Τραμπ κίνδυνο για τη χώρα. «Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτή την ένοπλη εξέγερση εναντίον της χώρας. Πρέπει να φύγει, αποτελεί κίνδυνο για το έθνος που όλοι αγαπάμε».

Η Πελόσι πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «επανειλημμένα» είπε ψέματα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και αμφισβήτησε τη Δημοκρατία.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία, μια συνταγματική λύση που θα διασφαλίσει ότι η Δημοκρατία θα είναι ασφαλής από αυτόν τον άνθρωπο», είπε η Πελόσι.

About Author