Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα πριν τις διερευνητικές επαφές

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα με νέες προκλητικές δηλώσεις μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωσή τους πως είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με την Ελλάδα αφήνοντας πίσω την επιθετική πολιτική τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο η ασάφεια της ελληνικής πλευράς και η επιλογή της κυβέρνησης να διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με επικοινωνιακούς όρους το τελευταίο έτος τα ελληνοτουρκικά δυσχεραίνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Την αρχή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ απειλώντας πως σε περίπτωση που η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει την επιθετική της συμπεριφορά.

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές, υποστηρίζοντας πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν έχει προγραμματισθεί ή συμφωνηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δένδιας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον κ. Τσαβούσογλου από σειρά ετών, πλην όμως, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. «Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε στην Ελλάδα όλες τις ευθύνες για την όξυνση του τελευταίου χρόνου στα ελληνοτουρκικά, ενώ θεώρησε τη χώρα μας υπεύθυνη μαζί με την Κύπρο για το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα. Η πλέον σαφής ένδειξη της στάσης, που εμείς χαρακτηρίζουμε στρατηγική τύφλωση, είναι τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Η Τουρκία είναι θύμα σοβαρής αδικίας και στα δυο ζητήματα.

Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από πεδίο ανταγωνισμού σε λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μαχροχρόνια συμφέροντά μας. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες περιορισμού της χώρας μας στις ακτές της με βάση μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Προσκαλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες που θα αυξήσουν κι άλλο τις εντάσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

«Οτιδήποτε γίνεται από δω και πέρα θα πρέπει να γίνει στο φως»
«Οτιδήποτε γίνεται από δω και πέρα θα πρέπει να γίνει στο φως» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ανεχθεί διολίσθηση σε οποιαδήποτε συζήτηση για γκρίζες ζώνες ή για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Οτιδήποτε γίνεται από δω και πέρα θα πρέπει να γίνει στο φως» ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει εάν ισχύουν όσα διατείνεται η Άγκυρα περί συμφωνίας για προγραμματισμένη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα Τίρανα. «Δεν μπορεί να μαθαίνει ο ελληνικός λαός πράγματα που τον αφορούν από τουρκικές πηγές» πρόσθεσε ζητώντας να συγκληθεί άμεσα για το θέμα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Δεν θα επαναλάβουμε τη δημαγωγική τακτική της ΝΔ, είμαστε πατριωτικό κόμμα ευθύνης και θέλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής που αυτή τη στιγμή λείπει» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.

About Author