Η.Π.Α: Νέο θλιβερό ρεκόρ – 4.000 θάνατοι και 250.000 κρούσματα σε μία ημέρα

3.930 νέοι θάνατοι από κοροναϊό και πάνω από 250.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη στις Η.Π.Α. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στο υψηλότερο μέχρι τώρα επίπεδο βρίσκεται και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, φθάνοντας τους 131.000. Οι υπηρεσίες υγείας στο Λος Άντζελες επιλέγουν πλέον σε ποιούς ασθενείς διαθέτουν κλίνες και χορηγούν οξυγόνο, ενώ ζητούν από τα πληρώματα των ασθενοφόρων να σταματήσουν τις διακομιδές ασθενών, που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και οι πιθανότητες να επιζήσουν θεωρούνται πρακτικά μηδενικές.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων καταγραφόταν έξι ημέρες νωρίτερα (3.927 νεκροί).

Ο μέχερι τώρα απολογισμός της πανδημίας στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, έχει πλέον φθάσει τους 357.132 νεκρούς επί συνόλου 21,04 εκατομμυρίων κρουσμάτων ανθρώπων μολύνσεων, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Οι Η.Π.Α είναι εδώ και καιρό αντιμέτωπες με φοβερή έξαρση της πανδημίας. Από τα τέλη του Νοεμβρίου, ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται ημερησίως αυξήθηκε δραματικά — ξεπερνά πλέον συχνά τους 2.000, ακόμη και τους 3.000 ανά 24 ώρες, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, όταν γενικά η ενημέρωση των στοιχείων καθυστερεί.

Εκφράζονται φόβοι πως οι οικογενειακές συγκεντρώσεις στις γιορτές, θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ, όπου η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές αρχές, πρακτικά εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως μόλις το 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, καθώς 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Την Τρίτη ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, συζήτησε με την ομάδα του που θα χειριστεί την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Εξετάστηκαν επιλογές για την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων και η πιθανότητα να ενισχυθεί ο ρόλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

About Author