Τελεσίγραφο του υπ. Υγείας για αναγκαστική επίταξη κλινικών ιδιωτικών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη- «Μεγάλο το κόστος» λένε οι κλινικάρχες

Εντολή στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει δώσει το υπουργείο Υγείας ώστε να παραχωρήσουν μέχρι τις 21:00 απόψε το βράδυ τουλάχιστον 200 κλίνες covid 19, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση στη πόλη είναι οριακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το υπουργείο έδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19. Οι κλινικάρχες φέρεται ότι αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε επίταξη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και άλλα κόμματα ζητούν εδώ και μήνες να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, πράγμα που μέχρι χθες αρνείται η κυβέρνηση.

Τι λένε οι κλινικάρχες – Μεγάλο το κόστος
Μιλώντας στο ieidisies.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, «αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;».
Προσέθεσε, δε, ότι «εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδράμουμε και ήδη νοσηλεύσουμε ασθενείς του ΕΣΥ μη COVID-19 αλλά δεν διαθέτουμε την εμπειρία του προσωπικού του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της παρούσα κατάστασης διότι στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν συμμετείχαμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών σε κτηριακό επίπεδο είναι ακατάλληλες να διαθέσουν ένα μέρος τους και πρέπει να διατεθούν ολόκληρες και κατά προτίμηση να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού και όχι στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να πάρουμε ασθενείς από νοσοκομεία όμορων νομών ώστε να μεταφερθούν εκεί οι νοσούντες από COVID-19».

About Author